И Китай кацна на Марс

Китай се включва ударно в изследването на Марс. На 15 май китайският апарат Tianwen-1 кацна меко на Червената планета. На борда му се намира и марсоходът Zhurong, чията задача е изследване на почвата, йоносферата и климата на планетата.

Космическият кораб Tianwen-1 беше изстрелян на 20 юли 2020 г. от космодрума Wanchang в Хайнан с ракета носител Changzheng-5. Той пропътува разстоянието до Марс и навлезе в неговата орбита през февруари 2021 г.

След извършване на анализ на състоянието след полета, китайският космически модул се приземи в равнината Утопия на 15 май сутринта, в 7. 18 ч по Пекинско време.


Марсоходът Zhurong е оборудван с най-модерна технология за изследване на повърхността, атмосферата, магнитното поле на планетата. Китайският марсоход по нищо не отстъпва на американския си събрат Perseverance.

Освен топографска и геоложка апаратура апаратът е снабден с прецизни измервателни уреди, които ще търсят улики за произхода на Марс, както и цялата слънчева система.

Основната цел на мисията е откриване форми на живот и отговор на въпроса може ли в бъдеще условията на Червената планета да се променят така, че да заживеят хора на нея.

След Русия и САЩ, сега и китайски междузвездни технологии се разполагат на чужда планета, самостоятелно и успешно. Очаква се догодина на планетата да пристигне и руско-европейската мисия EXOMARS.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *