Илинден

Ежегодно на 20 юли християните отдават почит на свети пророк Илия. В България свети Илия е наричан господар на небесните природни стихии. Според легенди той владее градушките, гръмотевиците и светкавиците.

Хората вярват, че той препуска с конете си и огнената си колесница по небесните пътища и така причинява огън и гръмотевици.

Легендата разказва, че пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово. Преди той да се роди, баща му получил видение – непознати мъже го поздравили за раждането на бебето. Те повили малкия Илия с огнени пелени и го накърмили с пламък.


Друго поверие пък гласи, че когато юнаци си поделяли небето, на св. Илия се паднали летните гръмотевици, светкавици и тъмните облаци, земята в дълбочина и небето във височина. Хората вярват, че той има силите да събира мъгли и облаци и да ги заключва в морето.

Когато той иска, ги отключва и хвърля огнени стрели по ламите и халите, които унищожават житото. По тази причина го почитат като пазител от градушки и гръмотевични бури и го наричат св. Илия Гръмовник или Гръмоломник. Смята се, че когато св. Илия е ядосан, той държи облаците заключени и на земята настава суша.

Обикновено иконите изобразяват св. Илия белобрад с дълга дреха в светли нюанси. Най-често е изобразяван в момента на своето възнесение с огнената си колесница. Смята се, че съществува магическа връзка между св. Илия и огъня, слънцето и светлината. Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

Илинден

В българския народен календар Илинден е един от най-големите летни празници. Заради връзката му с огъня светецът е почитан като покровител на тухлари и керемидари, тъй като изработването на тези елементи е немислимо без изпичане. На този ден празнуват и занаятчиите, чиято професия е свързана с обработването на кожи. Причината е, че в късната православна иконопис кожухът на пророк Илия е използван като символ за това кой ще бъде неговият наследник.

В Странджанско пък смятат, че от Илинден времето започва да застудява. Поверията гласят, че свети Илия има седем кожуха – първия облича на своя празник, втория на Голяма Богородица, а последния – на Никулден и тогава окончателно настъпва зимата. От 20 юли започват да духат есенните ветрове и излизат вълнения и мъртво течение в морето. Хората вярват, че на този ден морето взема жертви.

На Илинден не трябва да се работи, защото това може да причини гръмотевици и пожари или дори гръм може да удари човека, който работи. Така че, момчета, отложете работата си днес. Ако в компанията ви няма кожухари, фурнаджии или други, чийто професионален празник е Илинден, то поне се отдайте на почивка. Не забравяйте да поздравите и имениците! Честит празник!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *