Ingenuity
Евтини самолетни билети

Базираният на Марс хеликоптер Ingenuity е извършил успешно своя седми полет над повърхността на планетата, като е направил множество снимки от височина, които са доставени в лабораториите на НАСА на Земята.

Съобщението излезе в Twitter акаунта на Лабораторията за реактивно задвижване на Националната администрация по аеронавтика в САЩ.

Полетът е продължил 69,8 секунди, като устройството е изминало 106 м на юг, диспозиционирайки се на друго място.


Марс

В края на май от космическата агенция съобщиха за неизправности в ротора на хеликоптера, но това не е попречило за завършването с успех на шестия тогава по ред полет.

Устройството, чиято цена е 80 млн. долара, е позиционирано към настоящия момент на кратера Jezero, заедно с роувъра Perseverance.

НАСА залага на хеликоптера да изследва райони, до които шестколесният марсоход не може да достигне. Другото му предназначение е да създава 3D карти на повърхността на Червената планета, както и да участва в други научни изследвания при проблеми от страна на роувъра.

Perseverance
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Мустак припомня, че основна цел на мисията на НАСА, е търсенето на следи от живот на Марс, както и доказателства за благоприятни условия за живот, които са били изгубени, и причините за тази загуба.

„Марсолетът“, който тежи 1,8 кг, излетя за пръв път през април на височина 3 метра, като полетът тогава продължи 39,1 секунди. А на 7 май се премести със 129 метра, кацайки на ново място за изследване.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.