Изобретиха невропротеза, която трансформира мислите в текст

Мозъкът

Невропротеза трансформираща мислите в текст. Чудото на медицината е изобретено в Станфордския университет в САЩ. От пресслужбата на университета побързаха да се похвалят за гениалното изобретение в научното списание Nature и други щатски медии.

Екип от стансфордски невролози са разработили нов интерфейс компютър, способен да преобразува директно човешките мисли в писмен текст с около 90 знака в минута. Системата е постигнала рекордна скорост на работа, четейки буквите, които пациентът рисува в своето съзнание.

Оказва се, че всеки символ е свързан с уникален модел на мозъчната дейност. Компютърът мигновено разпознава мислите и ги декодира в текст. При това без да допуска грешки или размествания в изписаното.

За да се случат нещата, трябва да се имплантира специален чип в мозъчната кора на пациента, която е отговорна за извършване на „фини“ действия, като преместване на ръка, изписваща текст.

След имплантирането и свързването към компютър на чипа, човек трябва да си представи, че пише буква от азбуката или някакъв друг символ на лист хартия, включително точки, запетаи и други пунктуационни знаци.

По този начин алгоритмите разработени от Уинслет и колегите му започват да различават сигналите, генерирани от мозъка на пациента, в момента, в който той пише различни букви в съзнанието си.

Компютърът много бързо и безпогрешно разпознава мислите, трансформирайки ги в писмен текст от отделни думи и изречения. Изобретението вече е тествано върху 63-годишен доброволец, чието тяло е напълно парализирано след гръбначна травма.

инсулт

Професор Уинслет и екипът му, възнамеряват да проведат допълнителни опити с лица, които са изгубили изцяло способност да говорят заради тежки мозъчни наранявания и заболявания. Сред пациентите ще преобладават тези с амиотрофична странична склероза и невродегенеративни заболявания.

„Ние вярваме, че ще върнем способността на тези хора да комуникират отново, а в най-скоро време изобретението ще се използва масово в медицината“, заявява професорът за медиите.

През 2012 г. отново учени от Станфорд изобретиха кибернетична ръка. Тя беше свързана успешно с мозъка на жена инвалид, а резултатите бяха повече от отлични. Жената сама извършваше действия, като да пие кафе и да се обслужва с роботизираният крайник.

През 2016 г. учени от университета Дюк в САЩ, отново направиха гигантски пробив в неврологията, като, посредством специален гръбначен киберстимулатор, изправиха на крака мъж в инвалидна количка.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *