Как „Раждането на Венера“ на Ботичели се озова в PornHub?

"Венера" на Ботичели

Една от най-известните световни галерии за класическо изкуство – Уфици, е депозирала официална жалба и протест срещу порнографската компания MindGeek, която е собственик на сайта PornHub.

Причината е неразрешено използване на изображения и мултимедийно съдържание на музея.

Официалната нота съдържа предупреждение към порносайта за злоупотреба с интелектуална собственост, след като от PornHub обявиха новия си интерактивен проект за еротично изкуство в най-големите световни музеи.

От жалбата става ясно, че от сайта са привлекли порнозвездата Илона Сталер, известна като Чичолина, към снимки за видео представящо проекта. В клипа позавехналата порноактриса се явява като богиня от „Раждането на Венера“ на Сандро Ботичели, която е част от експозицията на Уфици.

„По никакъв начин няма да рекламираме PornHub”, категорични са от музея. „Това е нарушение на закона за културното наследство, който предвижда, че за търговска употреба на музейно съдържание, трябва да го поискате, да получите разрешение, да се съгласите с условията и да платите комисионна“, гневят се от музейната управа.

„Друг е въпросът, че световното класическо изкуство и култура не може да се изкривяват през призмата на порнографията“, допълват от Уфици. От пресцентъра на музея обръщат внимание на факта, че Чичолина в образа на Венера във видеото действа не само засягайки експонатите на Уфици, но и на Прадо, Лувъра, Националната галерия в Лондон и музея Орсе.

„Засега ще депозираме само жалба и протестна нота срещу еротичния сайт. Ако не вземат необходимите мерки за прекратяване на безумния проект, ще преминем към сложни съдебни процедури“, предупреждават потърпевшите.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *