Учени заснеха истинска черна дупка

Американски учени са изложили своя оригинална хипотеза за образуването на свръхмасивни черни дупки в ранната Вселена. Теорията на изследователите беше публикувана в научното списание Astrophysical Journal Letters.

Според тях образуването на свръхмасивните черни гиганти в космоса е вследствие колапса на ореола на тъмната материя. Свръхмасивните черни дупки са с маса милиони до милиарди Слънца като нашето. Такива обекти са разположени в центъра на всяка галактика, включително и нашата – Млечния път.

Астрофизиците са доказали, че такива черни дупки съществуват от самото начало на Вселената. Най-старите от тях са на 13,7 млрд. години. Изследователите припомнят, че Вселената според техните изчисления се е образувала едва преди 13,799 млр. години.


Основният въпрос тук е как такива масивни обекти са се формирали за такова кратко време!? Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд и Института по космологична физика към университета в Чикаго представиха модел, според който масивни черни дупки могат да се образуват в резултат на самовзаимодействие на частици тъмна материя.

Въпреки че тъмната материя все още не е открита изрично, физиците са уверени, че тя представлява 85 процента от материалната част на Вселената. Според научните тези нейният невидим ореол обгражда галактики и галактически клъстери. Учените вярват, че ако видимата материя на галактиката не бъде затворена в ореол от тъмна материя, тя незабавно ще се разпръсне в различни посоки.

Ръководителят на изследването доцент по физика и астрономия Хай-Бо Ю е озадачен: „Сякаш 5-годишно дете тежи, да речем, 90 килограма. Такова дете би изненадало всички, защото знаем типичното тегло на новороденото и неговия темп на растеж. Ние, физиците, имаме общи идеи за масата на ембрионална черна дупка и нейния темп на растеж. Наличието обаче на млади, свръхмасивни черни дупки предполага, че съществуващите представи са погрешни.“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.