Какво е забранено в Северна Корея?

В Северна Корея рестрикциите стават все по-сериозни с всяка изминала година. Ето и някои от по-суровите забрани.

Забрана на чужда култура

През 2015 г. Ким Чен Ун подписва указ, чрез който иззема всички касети и CD-та, които са с песни, забранени за държавата. При нарушение наказанието се определя спрямо произхода на филма или песента. Разпространяването на порнография ти гарантира смъртна присъда.

Президентът е на първо място… винаги!

Какъвто и да е акт на неуважение към семейството на Ким Чен Ун, севернокорейското правителство или политиците, може да доведе до сериозно наказание. През януари 2020 г. жена е осъдена, защото в инцидент, вместо да спаси портрет на „вечния президент“ Ким Ир Сен, тя спасява детето си.


Какво е забранено в Северна Корея?

Какво се случва с шофирането?

Освен ако не си член на правителството, нямаш право да шофираш. На женския пол, без значение от обстоятелствата, му е забранено да кара. Само един на хиляда души има право да притежава шофьорска книжка.

Смъртта на Ким Ир Сен

Ким Ир Сен умира на 08 юли 1994 г. На тази дата не можеш да се усмихваш, да говориш високо, да танцуваш и да пиеш алкохол. Неподчинението може да те отведе до концентрационен лагер или до загуба на живот.

Интернет?

Като гражданин на Северна Корея, ще имаш достъп единствено до тяхната (контролирана от правителството) интернет мрежа – интранет. Поради професионални причини политическите лидери и семействата им, учениците от елитни училища и военният отдел за кибервойна имат достъп до световната интернет мрежа (по-точно до подбрани 28 сайта, следени от правителството). Като севернокореец ще си задължен да работиш със специалната корейска операционна система (Red Star OS). Wi-Fi връзката е строго забранена, дори и в севернокорейските посолства.

Професии

Ако живееш в КНДР, не избираш сам професията си, правителството прави това вместо теб! То базира избора си на държавните нужди. А ако случайно решиш да не се подчиниш, те изпращат в концентрационен лагер.

Религия

Официалната „религия“ на КНДР е атеизъм. Забранено е да имаш западни вярвания или литература, свързана с тях. През 2014 г. американецът Джефри Фаул е осъден на 5-месечна присъда, защото забравя Библията си в тоалетната на ресторант.

Женитба

Ако решиш да сключиш брак на севернокорейска територия, обърни внимание на датата за сватбата. Подобни празненства са забранени на рождените дати на Ким Ир Сен (15 април) и Ким Чен Ун (08 януари), а след официалната церемония като младоженци ще сте задължени да посетите статуята на Ким Ир Сен.

Туристи

Ако не планираш да се местиш в Северна Корея, но искаш да я посетиш за седмица или две, бъди подготвен да депозираш телефона и лаптопа си. Ще си ги получиш, едва когато напускаш страната. Също така не можеш да използваш валутата им (севернокорейски уон).

Какво е забранено в Северна Корея?

Още странни неща

  • Ако извършиш престъпление, няма само ти да понесеш наказанието. Три поколения след теб ще продължават да страдат от твоите противозаконни действия.
  • Ако някой от семейството ти се самоубие на територията на държавата, всички останали ще бъдете подложени на наказание.
  • Вечер електричеството ти се спира. Ако се нуждаеш от него през нощта, трябва да получиш официално разрешение. В случай, че искаш микровълнова, няма да откриеш по магазините, притежанието на такава е нелегално.
  • В Северна Корея можеш да гледаш само три телевизионни канала, всеки от които е управляван от правителството.
  • Ако се казваш Ким и планираш да живееш в КНДР, ще те принудят да смениш името си, защото е същото като това на президента.

Династията Ким се опитва да „опази“ Северна Корея от постоянните новости, заливащи света, но той се променя с бързи обороти. Ще успеят ли лидерите на КНДР да издържат още дълго?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *