татуирате

Един от всеки трима души има татуировка. Но освен професионалните татуисти, много малко от нас знаят какво всъщност се случва, когато ни татуират.

В тази статия ще се постараем да ви обясним какво точно причиняваме на кожата си, защо тялото ни в повечето случаи не отхвърля мастилото и защо повечето татуировки избледняват с времето.

Кожата е най-големият човешки орган, състоящ се от три слоя, всеки от които е направен от напълно различна тъкан. В горната част се намира епидермиса, следван от дермата, а накрая е хиподермата, известна още като подкожен слой.


Татуировки

Естеството на тъканта влияе на начина, по който мастилото се отлага в определения слой, колко дълго ще остане там и дори на това как изглежда татуировката.

Епидермисът е тънък като хартия слой, изграден от епителна тъкан. Клетките, които са най-близо до повърхността на кожата, умират бързо, осигурявайки бариера срещу триенето. Човешкото тяло може да отдели до един милион такива мъртви клетки на ден.


Част от мастилото, което се инжектира в тялото, се отлага в този слой. Рано или късно, това мастило изчезва и затова татуистите трябва да проникнат по-дълбоко, а следващият слой е изключително важен при татуирането.

Дермата е съставена от плътна съединителна тъкан, съдържа потни жлези, кръвоносни съдове, нервни окончания и фиброцитни клетки, които произвеждат колаген. Именно този колаген дава на дермата нейната сила и еластичност.

татусите

Отлагайки се в този слой, голяма част от мастилото се слива с колагеновата матрица и част от него се поглъща от фиброцитите. По време на татуирането, иглата пробива кожата от 50 до 3000 пъти в минута. Това създава травма и вкарва чуждо вещество в кожата.

В този случай, имунната ни система се активира и започва възпалителен процес. Възпалението привлича бели кръвни клетки. Те поглъщат чуждите тела като мастилото и се опитват да го разградят.

Мастилото обаче съдържа багрила и други вещества, които нашите бели кръвни клетки не са програмирани да разграждат. Когато тези бели кръвни клетки умрат, те освобождават мастилото, но на тяхно място идват нови, които също започват да се опитват да го разградят. Този непрекъснат процес обяснява избледняването на татуировките.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.