Какво трябва да знаете за тестостерона?

Тестостеронът – всички сме чували за него, знаем че поддържа мускулите ви и ви прави по-мъжествени.

Но какво всъщност представлява този хормон, как да се възползвате максимално от него и има ли начин да се справите с ниските му нива? Отговорите на всички тези въпроси са в следващите редове.

Тестостеронът е хормон, който се произвежда предимно от клетките на Лейдиг в мъжките тестиси. Той има огромно значение за развитието на мъжа и неговите отличаващи характеристики, участва в развитието на мъжките гениталии и вторични полови белези.


Високият тестостерон ни прави импулсивни

Участва в трупането на мускулна маса и костна плътност; либидото; настроението и качеството на живота; вербалната памет и мисловната дейност; окосмяването; развитието на тялото и плътността на гласа.

Влияе не само физически, но и психически. Производството на тестостерон се увеличава с около 30 пъти в тийнейджърските години и юношеството. След 30-тата годшинина, нивата му започват да спадат с около 1% всяка година.

Тестостеронът е по-известен като “мъжкия хормон”. Но той не е само и просто това. При жените също се синтезира такъв хормон и макар да е в много по-малки количества, играе огромна роля.


Съществуват три различни вида тестостерон. Първият е известен като свободен тестостерон и е лесно достъпен и усвоим за клетките. Другите два вида са свързани с белтъчните фракции в кръвта – албумин и глобулин.

Тестостеронът, свързан с албумин, също е на разположение на тялото. Свободният тестостерон и свързаният с албумин са известни като “бионаличен тестостерон”.

Третият вид – тестостеронът, прикрепен към глобулин, не е достъпен за употреба от тялото. С напредването на възрастта, нивата на този вид тестостерон в тялото започват да нарастват.

татусите

Нивата на тестостерона са най-високи сутрин. Ако искате да извлечете максимума от този хормон, трябва да се присъедините към редиците на ранобудните. Тестостеронът следва циркадния ритъм – неговите нива са най-високи между 7 и 10 сутринта и най-ниски вечерта. Именно затова ранните утрини са подходящи за тренировки и справяне със сложни задачи.

Наличието на тестостерон в кръвта се определя чрез изследвания. Ако нивата му са ниски, съществуват терапии, които да неутрализират проблема. Тези терапии задължително трябва да са контролирани от специалисти, защото само така могат да са напълно безопасни и ефикасни.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.