Луната

SpaceX възнамерява през следващата година да изпрати сателит до Луната. Проектът ще бъде изцяло финансиран с криптовалутата Dogecoin.

„Тази мисия ще демонстрира възможностите на криптовалутата извън орбитата на Земята, както и ще постави основите за междупланетната търговия“, каза Том Очинеро, вицепрезидент по търговските операции на компанията.

„Нашата компания действително ще изстреля сателит до Луната, чийто договор ще е изцяло финансиран с Dogecoin”, написа в Twitter Илон Мъск.


SpaceX

Сателитът ще носи името на криптовалутата Doge-1. Уебсайта на канадската компания Geometric Energy Corporation, която притежава сателита, отбелязва, че той ще бъде изведен в космоса през първото тримесечие на 2022 г. от ракета носител Falcon-9.

Неговата мисия ще бъде, с помощта на сензори и камери да обследва подробно естествения спътник на Земята. Компанията ще се възползва от специалната програма на SpaceX за изстрелване на космически кораби, чрез финансиране с криптовалутата. Стойността на сделката още не е оповестена.

Използвайки за пръв път криптовалута в такава мащабна операция извън орбита, Geometric Energy Corporation и SpaceX утвърдиха валутата Dogecoin като валута за развиване на лунен бизнес в космическото поле. Мисията ще положи основите на междупланетната търговия, а криптовалутата – като разплащателна парична единица.

Dogecoin

“Очакваме с нетърпение изстрелването на сателита Doge-1″, заяви Том Очинеро.

В началото на април Илон Мъск обяви, че буквално ще изпрати Dogecoin на Луната. Той не поясни какво точно има предвид. Неговото изказване беше причина стойността на криптовалутата да нарасне с 30%.

Малко по-късно беше официално оповестено намерението на двете компании за изпращане на сателита, финансиран с криптовалутата. Това доведе до ново повишаване на нейната стойност. В момента Dogecoin се търгува 0.58 долара за брой.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.