Китай с ново поколение изтребители

Модерен самолет от ново поколение Chengdu J-20 (Могъщ дракон) ще навлезе на въоръжение в китайската армия. Освен с най-модерна техника и електроника за водене на въздушен и наземен бой изтребителят е оборудван и с последно поколение радиоелектронна апаратура за борба с безпилотни самолети и дронове.

„Двуместната машина ще бъде истински кошмар за бъдещите врагове на Китай“, това заяви представител на военното министерство на Китай пред представител на вестник South China Morning Post.

Изданието обяснява, че за да решава ефективно евентуално възникнали военни проблеми, Китай се нуждае от съвременен и мощен „въздушен боец“. В съвременната несигурност, в която се намира светът, Пекин се нуждае от сигурен гарант за своята териториална цялост. Такава може да ѝ гарантира новият 5-то поколение самолет Chengdu J-20.


Първоначално самолетът е проектиран да бъде едноместен. Произведени са 90 броя, които в момента са на въоръжение в китайската армия от 2017 г. Но след допълнителни анализи и консултации инженерите достигат до решението да бъде преконструиран в двуместен. И допълнително модернизиран.

Докато първият пилот управлява изтребителя, вторият ще отговаря за радиоелектронното оборудване за подтискане системите на вражеските самолети, както и спомагателните безпилотни летателни средства, с които ще е оборудван самолета. Ще има дронове примамки за вражески летателни средства, включително за невидимите Stealth, както и такива за събиране на разузнавателна информация и нанасяне удари по противовъздушната отбрана на противника.

По-рано Китай обяви, че намалява закупуването на руска военно въздушна техника. Държавата все повече разчита на своята военна индустрия. По-специално договорът за доставка на новите руски СУ-57 е за незначителни бройки – най-вероятно за проучване и доразработка на нови артикули, които китайците да използват в бъдещите свои летателни машини.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.