Китай със собствена космическа станция

Китай със собствена космическа станция

Пекин ударно се включи в световната надпревара за овладяване на космическото пространство, изстрелвайки базовия модул на своя космическа станция.

Страната обяви, че стартира нова космическа програма. Днес рано сутринта, тежката ракета носител Chang Zheng 5 изведе базовия модул Tianhe в открития космос. Излъчването се осъществи по Китайската национална телевизия директно от космодрума Уенчанг в южната китайска провинция Хайнан, в 11:23 ч. местно време (6:23 ч. българско).

Само осем минути след изстрелването, модулът навлезе в определената орбита. Той се състои от приборно-агрегатен отсек, вкл. кухня, тоалетна, компютри и команден комуникационен комплекс. Може да се използва като автономно пилотирано средство и лаборатория. Снабден е и с въздушен шлюз за излизане на членовете на екипажа в космоса.

Насрочен е старт на товарния кораб Tianzhou 2 с ракета носител Chang Zheng 7, а след това и на пилотиран космически кораб Shenzhou 12 с трима тайкунавти (така се наричат китайските астронавти) на борда. Неговото скачване с базовия модул, ще направи станцията обитаема.

Инсталирането на всички възли на станцията ще отнеме около година и планира общо 11 стартирания в космоса. Те ще включват доставката на две космически лаборатории, товарни кораби в модерна апаратура и четири пилотирани експедиции с тайкунавти, които ще извършат монтажните дейности в открития космос.

Китайската космическа станция ще бъде построена на височина от 340-450 км (ниска орбита) и ще има Т-образна форма. След приключване на формирането на основните елементи, втори автономен модул Xuntian с мощен оптичен телескоп на борда ще бъде разположен в близост до нея на същата орбита.

Китай със собствена  космическа станция

Общото тегло на станцията с докараните материали и пилотираните космически кораби ще достигне до 100 тона. На борда и ще могат постоянно да обитават до трима космонавти, а временно до шест човека. Монтажът е планиран да приключи до 2022 г., а от Китайската академия по космически технологии обявиха, че експлоатационния и живот ще бъде от 15 до 20 години.

В последните години Пекин отделя милиарди долари годишно от бюджета си за мащабни космически програми. С което ясно завява своите намерения да е сред доминиращите сили в овладяването на космическото пространство.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *