Космос

Изключително високи енергийни фотони са открили в Космоса китайските учени от държавната обсерватория Съчуан. Изследването на техните източници тепърва предстои, а новото откритие ще преобърне физиката с краката нагоре.

Ще бъде преразгледана и досегашната конвенционална идея за нашата галактика – Млечния път, съобщават откривателите. Новината беше официално оповестена преди броени дни във вестник Global Times.

Според публикацията не толкова отдавна китайските учени са регистрирали феноменално висока радиация с енергия 1.4 петаелектронволта (1015 eV) . Това е най-високото ниво енергия, наблюдавано някога, което със сигурност ще промени досегашните познания по физика и теориите за Млечния път и Космоса като цяло.


Експерти от института по физика на високите енергии към Китайската академия на науките многократно са наблюдавали „чудовищно мощни“ потоци от заредени частици в Космоса. Тези заряди имат толкова енергийна мощ, че надминават възможностите дори на най-мощният ускорител на Земята – Големия адронен колайдер.

Според китайските физици човечеството навлиза в ерата на свръхвисока гама енергийна астрономия. А пред учените се отварят непознати досега измерения, които предстоят да бъдат изследвани и които ще променят познатата ни физика изцяло.


Да припомним, че космическите лъчи са открити през 1912 г. от Виктор Хес – австрийски физик. Счита се, че играят изключително важна роля в развитието и строежа на галактиките.

Напоследък, китайците са се съсредоточили изключително върху обекти в Космоса, които могат да ускорят частиците до изключително високи енергии. „Откритието е революция в астрономията и физиката“, заявяват експертите от държавната обсерватория.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *