Кога Русия ще се изключи от интернет?

Русия планира за кратко да се изключи от интернет като част от подготовка за бъдеща кибервойна, предаде BBC. Тестът означава, че данните, преминаващи между руски граждани и организации в рамките на страната се запазва, но не и на международно ниво. Тестът предстои преди 1 април, но точна дата не е известна.

Закон за техническите промени, необходими за независимо опериране, бе внесен в руския парламент миналата година. Проектозаконът, наречен „Национална програма за дигитална икономика“, изисква от интернет доставичиците да осигурят връзка в случай на атака на чужди сили с цел изолиране на страната онлайн.

НАТО и съюзниците ѝ са заплашвали Русия заради кибератаки и друга онлайн намеса, за която често е обвинявана Москва. Мерките, заложени в закона, включват създаване на собствена руска система за имена на домейните, така че работата на интернет да продължи при липса на връзка с базирани в чужбина сървъри.

Руски медии отбелязват, че фактически се създава нова дублираща техническа система, както и руската спътникова система ГЛОНАСС е аналог на американската GPS. Очаква се много от положенията в съответния законопроект да бъдат коригирани на второ четене.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.