Марс

Директорът на руската космическа агенция Роскосмос – Дмитрий Рогозин, нарече думите на американския милиардер и собственик на Tesla и SpaceX Илон Мъск за масови полети до Марс „пълни фантасмагории“.

„Към настоящия момент думите на Мъск за масови полети и стремглаво колонизиране на Марс, са абсурдни и приказки, на които няма да се хванат и децата“, твърди Рогозин.

Илон Мъск многократно изложи плановете си за планирани полети до Червената планета, като започна и изграждане на серия космически апарати Starships, с които да превози колонизатори до Марс.


Марс

„Технически грамотните хора разбират, че това на този етап от развитието на технологиите е невъзможно“, добави Рогозин. Според него хората могат да изпращат кораб на Марс в стартовия прозорец, който се отваря на всеки две години.

В случай, че излетят в подходящото време, пътниците биха се носили като „цаца в буркан“ из космоса в продължение на 9 месеца, а после да чакат още 2 години следващия кораб с работни и полезни товари.

„Хората харесват ефекта „Уау“, но в случая зад него няма нищо друго освен един успешен маркетингов ход“, отбеляза Рогозин.

Вярно е, че науката в последните години напредва много бързо, но масовите полети до Марс с хора на борда се очертават най-рано за 2030 г. Това стана ясно и на международния научен форум, който се проведе от 2 до 5 юни 2021 г. в Санкт Петербург.

Дмитрий Рогозин подчерта, че е добре да бъдем оптимисти, но преди всичко трябва да сме и реалисти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.