Марс
Снимка: National Geographic
Евтини самолетни билети

Илон Мъск явно не приема критиките около своя проект за колонизация на Марс за сериозни. След като прототипът на космическия кораб Starship премина успешен тест на отделяне и приземяване, е ред да бъде изведен в орбита до няколко месеца за допълнителни изпитания.

Мъск е решен да изпрати първите колонизатори на Червената планета през 2024 г. Според много учени обаче това е прибързано и недостатъчно обмислено.

Едно е сигурно – амбициозни хора като Илон Мъск са необходими на науката. Тяхната енергичност и предприемчивост тласкат развитието на технологиите и позволяват на човечеството да успее по пътя към получаване на нови знания.


Марс

Но ще е нужно ли да се движим по старата максима, че средствата и жертвите оправдават целите!?

Припомняме, че космическият звездолет Starship завърши последния си тест успешно. Но… след претърпени няколко неуспеха, през които прототипите се взривиха във въздуха или разбиха в земята. Въпреки всичко Мъск е решен да рискува.

Подалите заявления доброволци-колонизатори са над 10 000 души. Плановете на SpaceX са първите четирима заселници да летят през 2024 г., а на всяка втора година да се изпращат по още четирима доброволци.

За набиране на екипажите са регистрирани фирми с нестопанска цел, като холандската Mars One. Подборът ще се извършва по изключително сериозни критерии, които ще се съблюдават и по време на обучението за мисията.

Марс

Пътуването ще е с еднопосочен билет! А за колонизаторите са предвидени надуваеми бази, в които да живеят и да отглеждат растения, с които да се изхранват. Ще има ли успех начинанието, времето ще покаже.

Не се ли изживява Мъск като съвременен прототип на Юлий Цезар, който, тръгвайки на поход срещу могъщия Рим, казва знаменателните думи: „Зарът е хвърлен“!?

Как ще завърши походът на най-богатия човек на Земята до Червената планета, е все още неясно. Съдбата обича смелите, но не прощава на провалилите се!

Понякога залогът е прекалено висок. Друг е въпросът, заслужава ли си да се плати такава цена!? Каквото и да кажем: „Зарът е хвърлен“, а всеки избира пътя, който да следва, което предопределя и съдбата му.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.