междузвездна война

Агресията е заложена в човешката природа. Тя непрестанно се проявява във всеки един момент от развитието на човечеството. Всяко ново откритие и нововъведение неизбежно намира своето място и приложение във военната индустрия.

Оправданието е, че в развиващия се динамичен свят, където конфликтите са ежедневие, това е единствения гарант за запазване на мира!? Звучи парадоксално, нали? Но е самата истина!

Цялото това лицемерие не може да прикрие болните амбиции на човека да доминира над себеподобния си и останалия свят, превръщайки прогреса в унищожителна индустрия.


Дигитализацията, хиперзвукът, роботизацията и целият съвременен научен арсенал от новооткрития и нововъведения намират все по-голямо приложение във военната конфронтация. Нейната зона отдавна е надхвърлила земните граници, пренасяйки се в Космоса и киберпространството.

Като част от въоръжените сили на отделни държави се създават космически и киберкомандвания, чиято основна задача е не отбрана и гаранция на мира, а планиране и провеждане на нападателни военни операции в съответни райони.

Светът е изправен пред нов вид Студена война, която може да доведе до непредвидими, гибелни последици за човешкия вид. Зачитането на международните права и задължения се измества от въвеждането на нов ред, измислен неясно от кого, но имаш влиянието над потенциала на съвременното технологично развитие.

На конференция по сигурността в Москва руският министър на отбраната Сергей Шойгу представи доклад за нова надпревара във въоръжаването, този път „над главите на хората“.

Според данните от руското разузнаване космическите държави разработвали и разполагали в орбита модерни оръжия за масово унищожаване. Русия, разбира се, не прави изключение. Това обаче според Шойгу било от съображения за сигурност.

Откриха начин за пътуване със скоростта на светлината

Малко по-рано президентът на Руската федерация Владимир Путин, в интервю за американската телевизионна компания NBC, заяви, че имало напрежение в киберпространството, но това не притеснявало Русия, която била подготвена за контраудар.

Путин се обяви против милитаризацията на космоса заявявайки, че околоземното пространство трябва да се освободи от всякакъв вид космически оръжия. С тези си изявления руският президент ясно показва, че напрежение има и то е достигнало връхната си точка.

Ще стане ли Космосът сцена на бъдещи междузвездни войни и как ще се отрази това върху биологичното оцеляване на човечеството? Засега никой не може да даде точен отговор.

Но нека си припомним думите на шефа на Роскосмос – Дмитрий Рогозин: „Ако се стигне до масов космически конфликт, това ще се отрази неминуемо върху развитието на човечеството. Ако има оцелели, те ще са на ниво Каменна епоха!“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *