Кораловите рифове

Учени от университета Джеймс Кук в Северен Куинсланд, Австралия, алармират, че емисиите на парниковите газове са достигнали критично високи нива. Ако това повишаване продължи със същите темпове, както в момента, над 94% от кораловите рифове на планетата ще загинат.

Във връзка с този проблем учените от университета Джеймс Кук са публикували широк научен доклад. В него е описано негативното въздействие на парниковия ефект върху екосистемата от коралови рифове.

Изследвани са над 233 рига в 183 рифови системи по света. 49% от тях са в Атлантическия океан, 39% в Индийския и 11% в Тихия океан.


Кораловите рифове

Прогнозите на учените са свързани с ниските, средните и високите газови емисии в атмосферата. Тяхното завишаване в последните няколко години е катастрофално. Още по-зле ще стане, ако тяхната концентрация в атмосферата се повиши, пък било то и незначително.

Към настоящия проблем, точно поради този факт, рифовете са спрели да растат и да се възстановяват.

Положението е много сериозно според изследователите. Ако в следващите няколко години процентът на газови емисии намалее, това пак няма да помогне с нищо за бързото възстановяване на кораловите системи. Но ако дори леко се завишат, това ще доведе до истинска екокатастрофа в океаните.


Според учените човечеството има много малък времеви прозорец, през който да се справи с проблема. Напомнят, че парниковите газове съдържат висок процент въглероден диоксид, който от своя страна затопля океаните и повишава тяхната киселинност. Това пък води забавяне растежа на рифовете и тяхното възстановяване.

Ако подкиселяването на океаните не спре, краят ще е с изключително тежки последици за екосистемата. Проучването на австралийските учени съдържа като цяло разочароващи прогнози за крайбрежните екосистеми, рифовите острови и хората, живеещи в близост до коралови рифове.

Океанографът професор Скот Смитърс заяви, че последиците за много морски видове, растения, микроорганизми и бозайници ще бъде фатален. От екипът са сезирали незабавно международната общност, за вземане на спешни мерки и усилия за справяне с проблема.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.