Никулден

Никулден за православното християнство е сред най-светлите празници. Николай Чудотворец е един от най-почитаните светци в славянския свят.

В източното православие култът към Николай Чудотворец се приближава до този към Светата Майка Божия – Мария и дори до самия Исус Христос.

У нас светията е приеман като покровител на рибарите, моряците, пътешествениците и т.н. Освен това легендарният светец е тачен и честван от жителите на Бургас като негов закрилник и застъпник за жителите му пред Бога.


Празникът е съпътстван с църковна литургия и празнична трапеза, на която задължително присъства риба. За бургазлии честването на Св. Николай Чудотворец е неотменна и радостно чакана традиция, която гражданите на морския град отбелязват с грандиозна празнична програма.

Но кои други, къде по света и как почитат Никулден?

Някои западноевропейски държави също почитат Никулден. Светецът е почитан и от някои държави в Близкия изток. Сред западноевропейските държави, отдаващи почит на светията са Белгия и Нидерландия. Там Николай Чудотворец е познат като покровител на децата и първообраз на Дядо Коледа.

В деня на Синтерклас, под което име е познат Св. Николай, се подаряват подаръци на най-малките. Празничното честване започва на 5 декември в северните части на Нидерландия, а на 6 декември и в южните райони и Белгия.

Традицията гласи поставяне на чорапче на камината или пътната врата на всяка къща. В него малчуганите оставят лакомство за коня на светията – захарче, морковче или нещо друго. В замяна добрият старец им отвръща с подарък, ако са слушали през годината.

Свети Николай е почитан и във Франция. Най-грандиозно се отбелязва в Лотарангия и Френска Фландрия. Там подаръците за послушните деца идват с магаренце, на чиито гръб е поставен кош. Вечер край празничната маса на баба и дядо се събират младите, за да чуят историите, които ще им разкажат старите за светеца. Историята за малките деца е твърде страшна и прилича на сюжет на психотрилър, но такава е традицията.


Всяка година младите в семейството, включително малките деца, слушат приказката за трите загубили се в гората деца, които премръзнали и гладни били подлъгани от зъл месар, разфасовани и направени на празнични котлети. Добрият старец Свети Николай, който видял всичко, измолил Бога да ги съживи и върнал мъниците на семействата им.

Затова в тези региони го почитат като закрилник на децата. На френската трапеза се поставят джинджифилови сладки и местния сладък хляб бриош, на който е изрисуван ликът на светеца.

Свети Николай е патрон и закрилник и на италианците от град Бари. Именно в този малък градец на морето са погребани мощите на Свети Николай. Празникът там се отбелязва особено пищно два пъти в годината. Единият – в началото на май, втория – на 6 декември. Тогава се провежда и „ритуалът на неомъжените“. Смята се, че освен на децата светецът е закрилник и на момите-девици.

В ранната утрин на 6 декември неомъжените италианки, които искат да си намерят съпруг, обикалят една от колоните на местната базилика „Свети Никола“ по време на сутрешната литургия. Поверието гласи, че ако светецът е благосклонен към момичето, тя ще се омъжи до една година.

В други региони на Италия се провеждат грандиозни паради. На тях Свети Николай пристига с колесница и раздава подаръци на децата.

Кой, къде и как по света празнува Никулден?

„Николинас“ продължава цяла седмица. Така почитат светеца португалците. Там празника се празнува от векове от 29 ноември до 7 декември. Смята се, че светият мъж е покровител и на гимназистите.

Особено почитан е светецът в Ливан. Там се чества от католици, източноправославни, арменци. За почита му в тази страна може да се съди по многобройните имена на сгради, улици и църкви, носещи неговото име.

Свети Николай е закрилник и на още един град – в далечна Палестина. Той е смятан за покровител на град Бейт Джала. Градът е с големината на Бургас и е само на 2 километра от друг емблематичен град – Витлеем.

Точно в Бейт Джала светията е прекарал четири дни при пътуването си за поклонение в Светите земи. На всеки 19 декември, който се смята за 6-ти по Юлианския календар, в местната църква „Свети Никола“ се провежда тържествена, Божествена литургия. В последствие празникът преминава в масови паради и много културни мероприятия.

Единствените които поставят на трапезата риба са българите. В останалите държави почитащи светията приготвят сладкиши и други лакомства, но рибните продукти липсват.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.