Кралският монетен двор представи монетите с Чарлз III

Кралският монетен двор представи новите монети с лика на новия крал на Великобритания – Чарлз III, съобщават ВВС и Sky News, цитирани от Агенция Фокус.

Портретът ще се появи на две монети от специална серия, посветена на живота на кралица Елизабет II: 5 лири и 50 пенса. Те ще влязат в обращение през ​​следващите месеци, вероятно около декември, се казва в прессъобщение на Кралския монетен двор.

Официалният портрет, който ще украсява бъдещите монети с образа на Чарлз III, дело на скулптора Мартин Дженингс, е проектиран по снимка и е одобрен от краля.


„Това е най-малката творба, която някога съм създавал“, коментира Дженгинс, като призна, че е трогнат „от факта, че  тя ще бъде видяна и държана от толкова много хора“.

Според традицията портретът на краля гледа наляво, срещу кралица Елизабет II на портрета, който украсява монетите в обращение в момента, уточняват от Кралския монетен двор.

Монетите с лика на краля ще носят надпис на латински, който в превод гласи: „Крал Чарлз III, с Божията милост, защитник на вярата“. Това е една от титлите на суверена, припомнят медиите.


Обратната страна на възпоменателната монета от 5 паунда ще включва два нови портрета на кралица Елизабет II, проектирани от художника Джон Бергдал в сътрудничество с Кралския монетен двор.

„Всички британски монети, носещи образа на Елизабет II, ще останат законни и в обращение. Исторически обичайно е да има монети с образа на различни монарси в обращение по едно и също време“, посочва Кралският монетен двор, който поставя портретите на кралското семейство върху монети в продължение на повече от 1100 години.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *