Мястото, където е абсолютно забранено да умреш

На север от Норвегия се намира остров Западен Шпицберген, на който съществува едно малко градче на име Лонгирбюен. То държи рекорда за най-северен град с над 1000 души население. Ниските температури не представляват пречка за туристите, които търсят приключение в селището, в което… нямаш право да умреш.

На места, мразовити като Лонгирбюен, съществува permafrost (в превод: вечна слана). Това е слой, намиращ се под най-горната земна настилка, който непрекъснато стои под 0°C. Образува се фризер под земята. Гробището на Лонгирбюен не е много обширно, защото преди около 70 години при разкопаване, гробар случайно засяга съседен гроб и попада на перфектно запазен труп отпреди век.

В последствие се установява, че откритият мъртвец е живял по времето на испанския грип и именно тази зараза е причината за смъртта му. След това откритие се ражда и прословутото правило. Ако се чувстваш много зле и имаш нужда от животоспасяваща лекарска помощ, те транспортират със самолет до Осло. А ако неочаквано загубиш живота си на територията на града, тялото ти се транспортира до град с по-благоприятен климат.


Подземният „фризер“ не позволява на погребаните тела да се разлагат, което ги превръща в примамка за хищници. Също така, неспособността за разлагане води и до запазването на хиляди вируси и бактерии, които биха се оказали опасни в бъдеще.

Градът е локализиран толкова на север, че в четири месеца от зимата слънцето не изгрява, а в четири от лятото – не залязва. Друг интересен факт е, че из градчето обикалят бели мечки, които понякога нападат населението, заради което е незаконно да напуснеш Лонгирбюен без оръжие.

Освен това има и месечен лимит на алкохола, който можеш да закупиш: 24 бирени кенчета, 2 бутилки ликьор и половин бутилка силно вино. При покупка на спиртни напитки, местните трябва да покажат специална карта, на която се отбелязва количеството, което вече са закупили през месеца, а туристите са длъжни да покажат билета, с който са пристигнали в градчето. Поредното неочаквано правило е, че жителите на града нямат правото да притежават котки с цел опазване на арктическите птици.

Лонгирбюен

В случай, че планираш екскурзия до Лонгирбюен, средната температура през февруари е -17°C, така че не си забравяй шапката и ръкавиците. Макар и неизползваемо, гробището в града продължава да съществува. В него са погребани още 10-има човека, починали от испански грип.

За съжаление глобалното затопляне вече е поразило част от острова, на който се намира Лонгирбюен. Изменението в климата поражда спекулациите, че замразеният слой под земята ще се разтопи и заразите, запазени в труповете, отново ще се развият в невероятни мащаби.

В градчето няма огромни вековни забележителности, нито приветлив климат, привличащ туристи от близо и далеч, но то е често посещаемо, не само заради горе споменатите факти. За да стигнеш до Лонгирбюен не ти е нужна виза, а придвижването из самия град често става със снегоходи. Специално за туристите съществува и ефектно автобусче, с което можеш да обиколиш улиците и да си спестиш газенето в снега.

Това градче с интересна история и пейзажи, придаващи чувство на уют и топлина, задължително трябва да присъства в списъка ти с атрактивни дестинации по света.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.