Starship

Пробен орбитален полет на прототипа на Starship на американската компания SpaceX може да се осъществи още през януари 2022 г. Това съобщи основателят на компанията Илон Мъск.

„Надяваме се да извършим първия орбитален полет през февруари. Този месец ще завършим със стартовата площадка и стартовата кула, през декември ще проведем няколко теста, и се надявам да изстреляме ракетата през януари“, каза Мъск по време на речта си пред Националните академии на инженерните и медицинските науки (NASEM).

Предприемачът отбеляза, че първото подобно изстрелване е „свързано с голям риск“, така че няма сигурност, че всичко ще върви добре, но по един или друг начин SpaceX „ще може да постигне значителен напредък“ по отношение на развитието на системите на превозното средство.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полети до Марс и ще събира 100 души. Прототипите на космическия кораб вече няколко пъти са правили изпитателни полети с връщане на Земята, но досега са били унищожавани в земната атмосфера.

От всички полетни тестове на Starship само последният, който се проведе през май, премина без унищожаване на устройството по една или друга причина.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.