Мъжете, оставили следа в световната история

Светът се е променял – икономически, политически, исторически. А главни роли в прекрояването му са заемали важни мъже, оставили следа със своите смели решения.

Днес ще обърнем специално внимание на тези мъже.

Изградили блестящи политически и военни кариери, стратези и военни, държавници, дипломати. Това са мъже, превърнали във виртуозно изкуство силата на характера, станали причина за войни и допринесли за бъдещето на света и европейската цивилизация.


Началото е за един държавник, който е бил не само военен стратег , но и умел политически комбинатор. Ото фон Бисмарк – железният канцлер, превърнал Германия във военна сила.

Ловък в дипломацията, хитър стратег, полиглот, политик, той е владеел до съвършенство висшата политика. Разбирал е добре елитните кръгове, създавал е съюзи на високо ниво, като интересите на Германия са били на преден план.

Ото фон Бисмарк остава в историята със своя нюх за политика и държавнически дела, стратег в европейския живот, той прекроява картата на Стария континент и се превръща във важна политическа фигура.


Наполеон… не човек, а феномен. Генерал, превърнал военното дело в изкуство. Издигнал Франция във велика сила, неговите способности да запаметява голям обем от информация били изключителни.

Дързък, смел, безкрайно амбициозен, той цял живот е водел битки. Тънък познавач на изкуството да управляваш държава, смел, няколко пъти залавян, Наполеон превръща политиката в арена. Животът на този мъж е белязан от възходи и падения и разбира се, от гениалност.

Следващият мъж, известен политик, оратор, писател и художник е Чърчил. Останал в историята като смел държавник и известен със своите крайни политически възгледи, красноречието и ораторските си способности.

Изключителен работохолик, начело на Великобритания в един труден за Европа период, носител на Нобелова награда, пример за истински политик с революционни идеи. Уинстън Чърчил остава в историята с думите: „Аз няма какво друго да предложа освен труд, кръв, сълзи и пот“. Думи на определено достоен човек.


И един мъж променил съдбата на целия свят. Адолф Хитлер е исторически пример как чрез силата на думите, речите и пропагандата могат да се увлекат масите. Хитлер стои зад превръщането на Германия във военна машина и изтреблението на хиляди хора.

Хитлер белязва Европа и света и става основоположник на фашистката идеология в най-чист вид. Харизматичен, властен, личност превърнала се в символ на болни амбиции за власт и военно величие, станал причина за гибелта на милиони.

Историята ни учи, че бъдещето има значение, ако е осмислено. Въпросът днес е имаме ли съвременни политици, които бъдещето ще помни
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *