Мъжете в изкуството

Кои са художниците и писателите мъже, оставили незабравим почерк в изкуството? Списъкът е безкраен, но тук ще маркираме някои от най-големите. Личности със сложен свят, допринесли със своята индивидуалност за изкуството в исторически аспект.

Бохеми и самотни рицари на четката и словото, странни като виждане и нестандартни като идеи, те силно са вярвали в творчеството и света, обичали са, мразели са, но не са се отказвали и са създали шедьоври. Отхвърлени, познали и горчивия вкус на живота и самотата и смисъла от това да твориш.

Светът на изкуството е ексцентричен, светът на изкуството е създал велики творци – от историческата живопис, натюрморти, портрети, през съвременните варианти на изразяване – поп-арт, улично изкуство… Светът чака новите имена, готови да допринесат с талант, творчество и идеи.


Започвам с гениалния Ван Дайк. Холандец, който предизвиква интерес с платната си, с усета към по-тъмните тонове и нюанси. Днес негови платна се намират в най-големите музеи в света.

Мъжете в изкуството

Следващият майстор на четката е Пикасо – сложен като личност, неизчерпаем като талант, женкар, но създал стотици картини, оценявани за милиони. Тръгва от испански град, рисува забележително, навлиза в различни социални кръгове, отказва да учи в художествената академия, издига се като име сред колекционерите на изкуство.

Пикасо има множество връзки с красиви жени. Не е харесван от комунистите заради дръзките си идеи. Пътува из Испания и Франция. И непрекъснато рисува. Пикасо е автор на популярната картина „Герника“, чрез която изразява протеста си срещу диктаторскиите режими. Забележителен творец, артист, човек. Или просто гений.

Пренасяме се в Ню Йорк, в света на поп-арта. Изкуството е изживяло своята революция и етапи на развитие, стигнало е Голямата ябълка и вече е изискан начин да си част от арт средите и културата на новото време.

И едно име изплува като интересна личност – Анди Уорхол. Мъж, избрал изкуството и останал верен на него, както и това да бъде девствен до края на живота си. Уорхол създава неповторим стил на рисуване – платна с ярки цветове. Един творец в популярния стадий на развитие на поп-арта като модерно виждане, артист и странна личност, творец и мъж.

Мъжете в изкуството

От изобразителното изкуството преминаваме към литературата. С Лорд Байрон за начало – аристократ, участник в инцест, революционер, полиглот, бохем. Изживял няколко живота, бил безспорен литературен талант, оставил прекрасни произведения като „Дон Жуан“. Пътувал, влюбвал се, страдал.

Следващата личност е не по-малко интересна – Едгар Алън По. Писателят, майстор на тъмните нюанси в мрачното изкуство, безкрайно труден за разбиране, поклонник на науки, владеещ езици и маниера на високия поетичен изказ, притежаващ неповторим стил както в писането, така и в живота. Неговият житейски край е обгърнат в мистерия. Талант и ексцентрик, човек неразбран от хората, но име на творец и майстор на перото.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *