Луната

Новата ракета на НАСА – най-мощната в света, се готви да полети от Флорида на шестседмична тестова мисия до Луната, петдесет години след последния полет от програмата „Аполо“, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Мисията „Артемис 1“ има за цел да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. 

В рамките на „Артемис 1“, която ще продължи 42 дни, капсулата „Орион“ без екипаж ще бъде изстреляна в орбита около Луната. Целта е да се провери безопасността й за бъдещите астронавти, които ще стъпят на повърхността на естествения спътник на Земята. Сред тях ще бъдат първата жена и първия цветнокож човек. Досега на Луната са стъпвали само бели мъже. 


Луната

„Тази мисия въплъщава мечтите и надеждите на много хора. Сега сме поколението „Артемис“, каза през уикенда ръководителят на НАСА Бил Нелсън.  Изстрелването е планирано за 8,33 часа местно (12,33 часа по Гринуич) от стартова площадка 39B на космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Вероятността е за 80% благоприятно време за навременно изстрелване в началото на двучасовия стартов прозорец. В случай на дъжд или гръмотевична буря 98-метровата оранжево-бяла ракета SLS няма да може да излети. 

Пълненето с гориво на резервоарите започна в нощта на неделя срещу понеделник, но със закъснение от около час заради високия риск от мълнии в този момент. Зареждането на SLS с над три милиона литра течен водород и кислород продължи няколко часа. От НАСА се надяват на по-късен етап да компенсират забавянето.


В знак на променящите се времена стартът ще бъде даден от жена – Чарли Блекуел-Томпсън. Жените съставляват 30 процента от работната сила в стартовата зала – срещу само една по време на „Аполо 11“.

Изстрелването се очаква да бъде наблюдавано от между 100 000 и 200 000 души, сред които вицепрезидентката на САЩ Камала Харис. 

В допълнение към метеорологичните условия, технически проблеми могат да доведат до отлагане на изстрелването до последния момент, предупреждават служители на НАСА, като подчертават, че това е тестов полет. Ако планираният старт бъде отложен, са предвидени две резервни дати – на 2 и 5 септември.

Луната

Теч на гориво е прекъснал обратното броене на изстрелването на новата лунна ракета на НАСА, появявайки се отново на същото място, както и по време на генералната репетиция през пролетта, предаде междувременно Асошиейтед прес. 

Диспечерите временно са преустановили операцията по зареждане с гориво, която вече закъсняваше с около час заради гръмотевични бури. Те бавно са възобновили процеса, за да се потвърди, че наистина е ставало въпрос за изтичане на гориво, а не на дефектни сензори, но алармите са наложили още една временна пауза в обратното предстартово броене.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *