Сюртсей
Евтини самолетни билети

Исландия е една от зоните с най-много активни вулкани. По тези земи вулканичното изригване става на почти всеки пет години, но на юг от Исландия не е имало вулканична активност от почти 2 000 години. До 14 ноември 1963 г.

На тази дата група мореплаватели забелязват пътечка дим, която се издига от водата. Мислейки си, че идва от пожар на съседен риболовен кораб, те всъщност стават свидетели на едно природно богатство – раждането на вулканичния остров Сюртсей.

В същия ден от морето продължават да изкачат кълба дим, пара и лава. За броени дни се появява остров, висок 45 м и дълъг 550 м. Вулканичното изригване, породило зараждането на Сюртсей, започва 130 м под морското равнище.


Сюртсей

До началото на 1964 г. изригванията на острова драстично намалят. Вместо тях по рохкавата му повърхност се разлива лава, която след време изстива и се втвърдява. Именно това запазва острова неразрушен от бурните ветрове. Последното изригване на Сюртсей става на пети юни 1967 г. Оттогава той е в затишие.

Заедно с него се сформират още четири острова, но само този е достатъчно висок, за да не бъде погълнат от водата. Месеци след появата им четирите по-малки острова изчезват. Името на заветния остров в буквален превод означава „остров на Сурт“. Сурт е скандинавски бог-гигант, пазител на Муспелхайм (страната на огъня).

Учените от Исландския институт по природна история веднага отреагират при появата на Сюртсей и го обявяват за защитена област. Островът се превръща в един от най-важните проекти, като до него имат достъп само шепа специалисти и няколко журналисти.

От сформирането на Сюртсей всяка година учени го посещават и събират информация. Съществува архив, съдържащ 55 години събирани данни, който продължава да се разраства.


Посещаващите острова нямат право нито да взимат нещо от него, нито да оставят нещо от себе си. Преди посещение, обувките на всеки посетител се почистват, така че да не могат да пренесат семена до острова.

Първото растение там се появява през пролетта на 1965 г., а две години след това започва и появата на мъхове по повърхността на Сюртсей. С годините птиците започват да обитават острова, като неволно пренасят семена и обогатяват почвата с фекалиите си.

Така през 1998 г. се появява и първият храст на острова. До 2008 г. на Сюртсей вече съществуват близо 69 вида растения и разнообразието продължава да расте с всяка изминала година.

Видовете птици не са толкова много, колкото растенията. Броят на различните видове пернати е 14, като първата птица, направила гнездо на острова, се появява само три години след последното изригване на вулкана.

Сюртсей

Най-често срещаните пернати на острова са чайките, а през 2004 г. учени откриват следи от тъпоклюни кайри. Сюртсей е и „почивна станция“ за много прелетни птици. Малко след сформирането му по бреговете се появяват тюлени. Присъствието на тези едри бозайници привлича към острова и косатки.

През 1964 г. са засечени и първите насекоми, решили да посетят новосформиралата се земя. Проучване показва, че първите буболечки-посетители са летящи твари, а през 1993 г. откриват и първия червей, заселил се на острова. Сюртсей е обитаван още от голи охлюви, бръмбари и паяци.

Единствената следа от човешкото присъствие на острова е малка база, в която може да се преспи за ден. Един от учените, имащ достъп до Сюртсей, не спазил условията за използване на тоалетната и фекалиите му обогатили почвата. След време островът бил покрит с домати, който по-късно били изкоренени.

Според учени вероятностите Сюртсей да изригне отново и/или да изчезне са много малко вероятни, затова не се тревожи! Можеш спокойно да прелетиш над него и да се насладиш на това природно съкровище.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.