Мястото, на което не можеш да умреш
Евтини самолетни билети

На север от Норвегия се намира остров Западен Шпицберген, на който съществува едно малко градче на име Лонгирбюен. То държи рекорда за най-северен град с над 1000 души население. Ниските температури не представляват пречка за туристите, които търсят приключение в селището, в което… нямаш право да умреш.

На места, мразовити като Лонгирбюен, съществува permafrost (в превод: вечна слана). Това е слой, намиращ се под най-горната земна настилка, който непрекъснато стои под 0°C. Образува се фризер под земята. Гробището на Лонгирбюен не е много обширно, защото преди около 70 години при разкопаване, гробар случайно засяга съседен гроб и попада на перфектно запазен труп отпреди век.

В последствие се установява, че откритият мъртвец е живял по времето на испанския грип и именно тази зараза е причината за смъртта му. След това откритие се ражда и прословутото правило. Ако се чувстваш много зле и имаш нужда от животоспасяваща лекарска помощ, те транспортират със самолет до Осло. А ако неочаквано загубиш живота си на територията на града, тялото ти се транспортира до град с по-благоприятен климат.


Подземният „фризер“ не позволява на погребаните тела да се разлагат, което ги превръща в примамка за хищници. Също така, неспособността за разлагане води и до запазването на хиляди вируси и бактерии, които биха се оказали опасни в бъдеще.

Градът е локализиран толкова на север, че в четири месеца от зимата слънцето не изгрява, а в четири от лятото – не залязва. Друг интересен факт е, че из градчето обикалят бели мечки, които понякога нападат населението, заради което е незаконно да напуснеш Лонгирбюен без оръжие.

Освен това има и месечен лимит на алкохола, който можеш да закупиш: 24 бирени кенчета, 2 бутилки ликьор и половин бутилка силно вино. При покупка на спиртни напитки, местните трябва да покажат специална карта, на която се отбелязва количеството, което вече са закупили през месеца, а туристите са длъжни да покажат билета, с който са пристигнали в градчето. Поредното неочаквано правило е, че жителите на града нямат правото да притежават котки с цел опазване на арктическите птици.

Лонгирбюен

В случай, че планираш екскурзия до Лонгирбюен, средната температура през февруари е -17°C, така че не си забравяй шапката и ръкавиците. Макар и неизползваемо, гробището в града продължава да съществува. В него са погребани още 10-има човека, починали от испански грип.

За съжаление глобалното затопляне вече е поразило част от острова, на който се намира Лонгирбюен. Изменението в климата поражда спекулациите, че замразеният слой под земята ще се разтопи и заразите, запазени в труповете, отново ще се развият в невероятни мащаби.

В градчето няма огромни вековни забележителности, нито приветлив климат, привличащ туристи от близо и далеч, но то е често посещаемо, не само заради горе споменатите факти. За да стигнеш до Лонгирбюен не ти е нужна виза, а придвижването из самия град често става със снегоходи. Специално за туристите съществува и ефектно автобусче, с което можеш да обиколиш улиците и да си спестиш газенето в снега.

Това градче с интересна история и пейзажи, придаващи чувство на уют и топлина, задължително трябва да присъства в списъка ти с атрактивни дестинации по света.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.