Луната
Евтини самолетни билети

„Артемис 1“ – първата мисия от американската програма за завръщане на Луната, може да бъде изстреляна още на 29 август, предаде БТА, позовавайки се на съобщение на НАСА.

Двете алтернативни дати са 2 или 5 септември. 

Съобщението беше направено снощи по случай годишнината от кацането на мисията „Аполо 11“ на Луната на 20 юли 1969 г. Повече от половин век по-късно програмата „Артемис“ ще отбележи завръщането на американците на Луната, с първата жена и първия цветнокож.


В капсулата този път няма да има астронавт. Мисията има за цел да тества новата гигантска ракета на НАСА Ес Ел Ес (SLS). Това е първият ѝ пълен полет с капсулата „Орион“ на върха ѝ. „Екипаж“ в нея ще са трима манекени. Ракетата с капсулата на върха ѝ са с височина 98 м – повече от Статуята на Свободата.

Луната

Астронавти ще полетят към Луната с мисията „Артемис 2“. 

Изстрелването е планирано да е от Кейп Канаверал, Флорида. След като бъде изведена в космоса от ракетата, капсулата ще се отправи към Луната, където ще се установи в орбита, преди да се върне на Земята.

В зависимост от окончателната дата на изстрелване, мисията може да продължи от 39 до 42 дни.

Капсулата „Орион“ вече е летяла в космоса изпитателно веднъж през 2014 г. Тогава беше изстреляна с ракета „Делта IV“ и обиколи два пъти Земята, отчасти за да бъде тестван топлинният щит.

Този път капсулата ще се върне от много по-далечно разстояние и следователно ще трябва да издържи на много по-екстремни условия при навлизането в земната атмосфера: скорост от близо 40 000 км/ч и температура „наполовина по-ниска от тази на Слънцето“, подчерта на пресконференция Майк Сарафин, ръководител на мисията.


В допълнение към тази първа цел мисията трябва да демонстрира възможността на космическия кораб да работи в дълбокия космос и да бъде възстановен след кацане в океана в края на пътуването.

Изстрелването на „Артемис 1“ беше планираното първоначално за началото на тази година, но беше отложено, за да бъде извършен тест на стартовата площадка през юни. Имаше проблеми с ракетната система при два наземни теста, но НАСА вече даде разрешение за изпитание без астронавти. 

Мисията „Артемис 2“ е планирана за 2024 г. Първият полет с астронавти на борда все още няма да кацне на Луната, а просто ще я обиколи. Кацане ще бъде осъществено от екипажа на „Артемис 3“ – мисия, планирана най-рано за 2025 г.

Хора не са кацали на Луната от 1972 г. – с мисията „Аполо 17“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.