Венера
Евтини самолетни билети

Както © Мустак наскоро писа, надпреварата за доминант в Космоса върви с пълна пара.

Засега се очертават три държави с претенции за междузвезден хегемон, като всяка една от тях се стреми да изпревари другата. Това са Русия, Китай и САЩ.

И трите космически сили имат свои мисии на Марс, планират лунни мисии за колонизиране на естествения спътник на Земята, разполагат с технологичен ресурс за изследване на близкото космическо пространство и съседните ни планети.

След като Русия обяви старт на програмата си за изследване на Венера, НАСА предприе незабавна реакция, обявявайки намеренията си да изпрати не една, а две мисии до Венера.

„НАСА възнамерява да изпрати две мисии за изследване на Венера, най-близката планетарна съседка на Земята. Те ще целят да се разбере как планетата се е превърнала в адски свят, след като има толкова сходни характеристики със Земята“, гласи официалното изявление. Посочена е и годината на изпращане – 2028 г.

Венера

Първата мисия е наречена DAVINCI+ и носи името на великия откривател Леонардо да Винчи. Нейната цел е да проучи състава на атмосферата на Венера, за да разбере как се е формирала и еволюирала, както и да определи дали някога е имало океан на планетата.

Втората мисия, наречена VERITAS, ще има задачата да картографира повърхността на Венера, както и да проучи геоложката история на планетата. Втората част от програмата ще бъде по-разширена от първата, определяйки причините, поради които Венера дегенерира и от близнак на Земята се превръща в неин антипод.


Планира се да се отделят около 500 милиона долара за подготовката на всяка мисия. Това ще са първите планирани американски мисии до Венера от 1978 г. Насам. Тогава последно беше изпратена сонда за проучване на атмосферата ѝ.

„Сега остава да видим и програмата на Китай относно Венера“, пошегува се Дмитрий Рогозин, шефът на руската космическа агенция Роскосмос.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.