НАСА с нови технологии за колонизиране на Марс

Марс

Милиарди долари в технологични програми и официално изявление на американската космическа агенция НАСА, в което нейни представители заявиха, че стартът за колонизиране на Марс е даден.

Изпитват се нови технологии за добиване на кислород и умалени модели на вертолети-дронове, за придвижване по повърхността на планетата.

Да примомним, че в средата на февруари 2021 г. в поредната мисия на компанията до Червената планета, се приземи последно поколение марсоход „Perseverance”.

Perseverance
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Оборудван с най-съвременни технологии за изследване, апаратът разполага и със свръхмодерен прибор за извличане на кислород от атмосферата на планетата – MOXIE, и безпилотен вертолет – INGENUITY MARS. Веднага след успешното кацане, започват тестовете на новата апаратура.

Кислородният трансформатор преработва по 6 грама вещество на час, добивайки кислород, който би стигнал на астронавт за около десет минути. От агенцията заявяват, че резултатите са повече от обнадеждаващи и ще спомогнат за нови революционни модернизации, които ще се използват в бъдещето колонизиране на планетата.

Вертолетът-дрон, снабден с високочувствителни видео и аудио навигационни камери влезе в експлоатация на 4 април. По това време температурата на планетата беше около -90 °C. Първите два полета са извършени последователно на 19 и 24 април.

Вертолетът зарежда своите акумулатори чрез слънчеви панели, достига до 5 м височина, развивайки 7 км/час, като може да прелети до 50 метра. „Не е далеч времето, когато ще изпратим и екип от астронавти, които ще започнат изграждането на модерна база на планетата“, допълват от НАСА.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *