НАСА се провали в учение за предотвратяване на сблъсък с астероид

астероид

Служителите на американската космическа агенция НАСА се провалиха на симулирани тренировки по предотвратяване на евентуален астероиден сблъсък със Земята, шест месеца преди фаталния удар.

Оказа се, че макар и забелязан половин година по-рано астероидът не може да бъде спрян, дори с ядрено оръжие.

Настоящето технологично развитие е недостатъчно, за да помогне в предотвратяване на катастрофа от подобен космически мащаб.

Защо НАСА репетира Армагедон?

От 26 до 29 април тази година девет учени от агенцията са участвали в учение наречено „Опции за космическа мисия по хипотетично елиминиране на астероидна катастрофа“.

Експериментиращите разиграха сценарий, посредством открит гигантски астероид на 55 млн. км от Земята, който „заплашва след шест месеца да се сблъска с нашата планета“. По време на учението е разработен спасителен план за предотвратяване на удара.

В продължение на три дни специалистите „отигравали“ различни сценарии, използвайки всички налични днес технологии: най-големия телескоп в света, радарни системи, визуализатори на данни и т.н.

В първия ден от експеримента се включват служители на хавайския университет, като част от програмата за планетарна отбрана на НАСА. Те набелязват „учебен обект“, реален астероид 2021 PDC, намиращ се на около 55 млн. км от нашата планета. Вероятността орбитата му да се пресече със Земята е 5 процента. Ако това се случи „ударът ще бъде на 20 октомври 2021 г.“.

Астрономите са анализирали допълнителни данни, за да прецизират орбитата на 2021 PDC и вероятността от сблъсък. За целта са използвали изображения, направени през 2014 г. на друг астероид 2014 PC, който е преминал доста близо до Земята.

При сравняване на данните се оказва, че има голяма вероятност 2021 PDC да удари нашата планета в диапазон от Европа до Северна Африка.

Екипът започва да търси варианти за предотвратяване на катастрофата. Първоначално разработчиците обмислят план за унищожаването на астероида преди фаталния сблъсък. Оказва се, че времето е недостатъчно, както и технологиите на досегашен етап за изпълнение на пилотирана космическа мисия.

Защо НАСА репетира Армагедон?

В последвалото предложение за елиминиране опасността с използване на ядрено оръжие също се появяват препятствия. Компютърните симулации показват, че астероиди с размери от 35 м до 800 км диаметър, има вероятност да не могат да бъдат неутрализирани.

В последвалия етап астрономите се заели с точното изчисление на очаквания удар. Използвайки за наблюдения най-мощните телескопи в света, успяват да стеснят значително зоната, която ще порази. Оказва се, че това ще бъде зона с параметър включващ една от европейските държави – Австрия, Германия, Словения, Хърватия или Чехия.

Последният етап от учението пък се базира на предположението, че до сблъсъка остават около 6 дни.

Посредством телескопа на обсерваторията Гладстоун в Калифорния учените са определили точните размер и физически характеристика на космическата скала. Компютърната симулация показала, че астероидът би трябвало да е много по-малък, отколкото се е предполагало в действителност. Което от своя страна не прави заплахата по-малко смъртоносна.

Изводът – далечните разстояния за изчисления са все още проблем за научните технологии. От близки до Земята компютърни симулации вероятността да се извършат горе-долу прецизни такива е по-голяма. Оказало се, че астероидът би паднал някъде около границите на трите държави – Австрия, Чехия и Германия. Абсолютен провал на поредното от многото учения на НАСА стартирали от 2013 г насам.

Оттогава до днес астрономите разиграват подобни експерименти за отрeагиране при евентуална заплаха от космически опасности, каквито най-често са астероидите. Ученията за комплексно координиране и реакция при подобни случаи се оказват все още извън обхвата на науката до този момент.

„Симулациите ще продължат до реализиране на успех“, заявява говорител на агенцията пред представител на вестник Daily Mail.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *