Неизвестно писмо на Айнщайн предрича съвременни открития

Айнщайн

Джудит Дейвис, вдовица на английския инженер Глен Дейвис, участвал в разработването на радарите, е дарила на Еврейския университет в Йерусалим, неизвестно досега писмо на Алберт Айнщайн до съпруга ѝ.

То е написано през 1949 г, а в него авторът обсъжда и дава насоки как да се изследват и използват сетивата на пчели и птици в науката, базирани на сензориката. Физикът разсъждава върху факта, че изследванията върху сензориката на животните ще доведе до нови открития в науката, непознати дотогава.

Айнщайн пише за срещата си с австралийския етолог, носител на нобелова награда – Карл фон Фриш, водеща фигура в изследванията на сензорите при пчелите и птиците.

Последните съвременни технологични изобретения в навигацията при корабоплаването и въздухоплаването се базират именно върху изследванията на миграциите на птиците и сензориката на пчелите. А това за пореден път доказва колко брилянтни са били предположенията на великия учен.

Седем десетилетия след като Айнщайн предполага, че новата физика ще се основава върху сетивните възприятия при животните, виждаме открития, които се използват неизменно в навигацията и изучаването на някои основни принципи на физиката. Известно е, че птиците усещат магнитното поле на земята, посредством фоторецептори, които са разположени в очите им. Това им помага да уловят всяка промяна в магнитното поле на планетата и не им позволява да се изгубят, докато изминават хиляди километри.

В съобщението си физикът е представил своите изследвания за това как пчелите се движат ефективно, използвайки поляризиращите свойства на разсеяната светлина, както и усещането им за магнитното поле, посредством рецептори, разположени в коремната кухина. Тези факти, бяха доказани едва през 2008 г. след изследване върху дроздовете, което показа, че птиците използват естествен магнитен компас като отправна точка по време на полет.

Изследвания в този период са проведени и върху различни видове животни. Оказва се, че всеки вид има своя уникална рецепторна система, която му помага да усеща магнитното поле на Земята и да възприема светлината. Тепърва предстоят още изследвания в тези области от науката.

„Има много да учим от животните за неизвестните във физиката“, заявява професор Адриан Дайър от изследователската катедра на еврейския университет в Йерусалим.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *