извън работно време
Евтини самолетни билети

Шефът ви често ви мисли за крепостни селяни и си позволява да ви безпокои по всяко време? Звучи ви познато, нали?

В Португалия подобно поведение вече е незаконно. Страната въведе закон, който забранява на работодателите да се свързват със служителите извън редовното им работно време по телефон, имейл или чрез съобщения.

“Работодателят трябва да зачита личния живот на служителя, включително периодите на почивка и семейно време. Всяко нарушение може да доведе до глоби”, гласи законът, цитиран от CNN.


През 2017 г. подобна мярка даде на френските работници правото да игнорират служебни имейли след края на работното си време.

Новата политика на Португалия е част от законодателство, което регулира работата от дома. Служителите вече имат право да откажат да работят от разстояние, ако желаят, но също така могат да изискат тази опция, ако е съвместима с дейността им.

В мярката се предвижда също, че работодателите са задължени да предоставят на служителите необходимите им инструменти за работа от вкъщи. Те трябва да им възстановяват и всички допълнителни разходи, включително увеличението на сметките за електричество и газ, които могат да възникнат при дистанционна работа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.