Слънцето

Чувствате се отпаднал, имате главоболие, слабост, световъртежи… Напълно е възможно това да е резултат от последните мощни слънчеви изригвания. Учените са преброили 17 за последните няколко дни.

Амплитудите на магнитните бури се очаква да бъде незначителна според експерти, но все пак влияят на по-увствителните хора. Орбиталната обсерватория SDO е засякла поредица от нови мощни изригвания през уикенда. Техните последици, ще се усетят на Земята най-силно от вторник до четвъртък.Това съобщават в своя уеб портал от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето – FIAN.

Въпреки мощните амплитуди на изригване геомагнитните бури се очакват да бъдат незначителни. Ще бъдат усетени от по-чувствителните хора, но те няма да надвишават 2 нива от 5 степенната скала.


Силата на слънчевите изригвания е далеч от рекордните стойности. Освен това посоката на изхвърляне на короналната маса е леко изместена от тази към Земята, което значително ще смекчи ударите от изригванията.

В последните няколко години – от 2017 г. насам, Слънцето беше в хибернационен процес. Този процес беше прекъснат през май и декември миналата година, когато бяха засечени мощни изригвания от клас X9.3. Малко по-късно нови изригвания от клас М и C бяха засечени от телескопите в орбита. Последните предизвикаха мощна геомагнитна буря, която удари планетата ни след 3 години затишие.

Според специалистите от лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето – Лебедев, състоянието на магнитното поле на Земята, ще се нормализира в началото на петък (28 май). През следващите месеци нивото на активност на нашата звезда ще падне, а вероятността от нови магнитни бури значително ще намалее.

Слънцето

Астрономите отдавна знаят, че на Слънцето периодично се активизират процеси, предизвикващи мощни изригвания, които освобождават чудовищни количества енергия под формата на вълни от видими лъчи, топлина и радиация. Мощни събития от този вид могат да застрашат орбитите на спътниците, да повлияят на телекомуникациите, както и да заплашат здравето на астронавтите и хората на Земята.

Като правило експертите са установили, че нивото на Слънчеви изригвания периодично се издига и спада на интервали от 11 г. Този модел, както учените се страхуваха, започна да се нарушава по време на последния и настоящия слънчеви цикли, които се характеризираха с изключително малък брой петна и изригвания.

Много астрономи предполагат, че подобни аномалии показват фундамантални промени във вътрешността на звездата. Но настоящата активираща се дейност с мощните изригвания, говорят в полза на факта, че цикълът на слънчева активност постепенно се е нормализирал.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.