Новият марсоход потегля към Червената планета през юли

Марс

Новият марсоход „Perseverance“ на НАСА ще бъде изстрелян на 17 юли, предаде ДПА, позовавайки се на прессъобщение на американското космическо управление.

Роувърът с тегло 1000 килограма ще бъде изстрелян с ракета-носител „Atlas V“ от Кейп Канаверал във Флорида. Марсоходът трябва да кацне на Червената планета през февруари следващата година.

Роботизираният изследовател е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Марс след „Sojourner“ (1997), „Spirit“ и „Opportunity“ (2004) и „Curiosity“ (2012).

Марс

Подобно на предшествениците си, „Perseverance“ получи името си след конкурс, организиран сред ученици. „Кръстник“ на роувъра стана Алекс Мейдър от Бърк, щата Вирджиния.

Марсоходът има две основни цели – да търси следи от древен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

„Perseverance“ е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и широк 2,7 метра) и подобно на „Curiosity“ разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *