Очаква ли ни нов ледников период?

С лято като това на 2021 година, все по-често си задаваме въпроса: очаква ли нов ледников период? Според някои изследователи най-вероятно – да!

Един от прогнозиращите мини ледников период е ученият от Московския държавен университет „Ломоносов“ Алексей Сохокин. Според него напоследък слънчевата активност се променя непредсказуемо. И вместо глобално затопляне, което очакваме, ще настъпи малък ледников период.

„Такъв тип явления не са невъзможни или чужди за планетата ни“, припомня ученият. „Сега, в годините на активното Слънце, наблюдаваме намаляване на максималната слънчева активност. Това може да има много неприятен ефект за климата на Земята. Става въпрос не за глобално затопляне, а за… глобално охлаждане, което е напълно вероятно, както се случило през XVII век“, твърди Сохокин.


Той припомни, че преди 4 века река Темза и Северно море замръзват, а по същото време са изобретени кънките и шейните с платната, които да доставят стоки по леда от един пристанищен град в друг. В Русия пък пада сняг през август, което води до унищожаване на реколтата, а в следствие на това умират 15% от населението на държавата.

Изследвайки Слънцето днес, учените забелязват изключително ниска активност, каквато е била описана от астрономите преди 400 г. Заключението на руските учени е сравнено със заключенията на друг астроном, живял през XIX век, който е изследвал проучванията на своите предшественици – Едуар Маундър.

Очаква ли ни нов ледников период?

Анализите от сравняването на данните сочи, че историята е на път да се повтори. Все пак изследователят направи резервация, като намекна, че не е установена еднозначна връзка между слънчевите изригвания и температурите на Земята.

Той нарича слънчево-земните връзки „сложно нещо“, а някои „фини явления“ – „ключови за земния климат“. Предстоят задълбочени изследвания по повод тези твърдения.

Теорията има голям брой критици в научните среди, които наричат случилото се през XVII век единичен случай, а работата на Сохокин – излишно пилеене на умствен ресурс по фантастични сценарии, които няма да се случат.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.