Венера

Надпреварата за овладяване на космоса и съседните планети е в пълна сила. След успешните мисии до Марс, сега идва ред и на Венера. От руската корпорация „Роскосмос“ обявиха официално проекта „Венера“ в процес на осъществяване.

Държавната космическа агенция е отпуснала първите 318 млн. рубли за началния етап от изграждането на руска автоматична станция за изследване на планетата.

Съгласно договор между космическата корпорация и конструкторското бюро „С. А. Лавочкин“ се предвижда компанията да разработи предложения за космическа станция „Венера-Д“, която да започне преминаването на тестови изпитания през 2023 г.


Отбелязва се, че предприятието „С. А. Лавочкин“ трябва да обоснове изпълнимостта на мисията, като представи дизайнерски решения, които да осигурят научно-техническите възможности за изследване на атмосферата, вътрешните структури, повърхността и заобикалящата Венера плазма. Освен всички тези изисквания, изпълнителите на проекта се задължават да конструират станцията, така че да се завърне на Земята, носейки проби от Венера за изследване в лабораторни условия.

Изстрелването на космическата станция се предвижда най-късно за 2029 г., но е възможно да се случи и на по-ранен етап. Това ще бъде първият космически кораб в съвременната историята на Русия, който ще кацне на Венера. От „Роскосмос“ припомнят, че по време на СССР е имало десет успешни мисии, от които компанията е почерпила неимоверно полезен опит в по нататъшните изследвания.

Венера

Първоначално е планирано проектът да бъде руско-американски. Разработките по него се извършваха от двете държави, в продължение на няколко години от 2013 до 2020 г. В последствие руснаците решиха да изпълнят мисията като „независим национален проект“, без участие на широко международно сътрудничество.

Станцията ще се състои от орбитален и кацащ модул. Ще бъде окомплектована за цялостно изследване на Венера, както повърхнинно, така и в орбита. Разработването на станцията се очаква да погълне до 2025 г. около 550 млн. рубли. „Широкомащабният високотехнологичен проект е възможно до приключването си да достигне 1 млрд. и 330 млн. рубли“, заяви зам. директорът на Института за космически изследвания към руската академия на науките Олег Кораблев.

Руската програма „Венера“ предвижда три мисии. След първата – „Венера-Д“, се предвижда втора, през 2031 г., която ще продължи изследванията в атмосферата. Третата, през юни 2034 г., ще включва изследване на повърхността на планетата, проби от почвата и аерозолите, които ще бъдат донесени на Земята.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.