Откриха бременна египетска мумия в… Полша

Откриха бременна египетска мумия в... Полша

Авторитетното издание Journal of Archaeological Science съобщи за открита мумия на бременна египтянка в Полша. Това е първата по рода си мумия в света, чийто плод не е бил отстранен при балсамирането.

Мумифицираното тяло на младата жена не е открито при разкопки, а при новостартирал проект за изследване на мумиите в националния музея във Варшава, наречен – „Варшавски мумии“.

Било е установено, че балсамиранта жена и плодът ѝ са в музея още от далечната 1826 г. След обстоен преглед на архивните документи екипът „преоткрил“ мумията установява, че тя е била продадена на музея от търговец на артефакти, чието име не е вписано в регистрите. Знае се обаче, че той е заявил, че древните останки са открити в Тива, на мястото където днес се намира град Луксор.

Откриха бременна египетска мумия в... Полша

Близо два века се е смятало, че мумията е на мъж-свещеник. Балсамираното тяло е подложено на рентгеново проучване, което установило, че се касае за жена на възраст между 20 и 30 години, в късна бременност около 26-30 седмица. Възрастта на мумията датира от 1 век след Христа, а причините за смъртта ѝ до момента остават неизвестни.

Досега мумията е била съхранявана в „мъжки саркофаг“, както говорят йероглифите. Това в началото озадачило учените, но тяхното предположение е, че дарителят, най-вероятно търговец на антики, е поставил тялото в друг саркофаг.

Това не е било единична практика през 19 век, когато грабежите на гробници и кражбите на артефакти са били нещо обичайно. А иманярите са „окомплектовали“ откраднатото, както им падне, с цел по-голяма печалба при продажбата.

От музея са стартирали задълбочено проучване на съхраняваните древни артефакти. Ще бъдат сканирани всички 42 мумии съхранявани там, както и останките на котка, крокодил и овен.

Откриха бременна египетска мумия в... Полша

Междувременно на 3 април 2021 г. в египетската столица Кайро беше открит новият Национален музей на египетската цивилизация. В него са преместени мумиите на 18 фараона и 4 кралици. Почитта, която им бе отредена при преместването, беше с всички официални почести, както се полага на велики владетели, а не просто на музейни артефакти.

По време на преместването телата на древните величества са били поставени в специални саркофази, пълни с азот. Улиците, по които е преминало шествието, са били гладко павирани, за да се осигури безпроблемно пътуване на телата. Самата процесия се е състояла от почетен кортеж, в костюми на древни свещеници и жреци, както и войни с копия на бойни колесници.

Всяка мумия е била превозвана в отделна кола, проектирана да прилича на погребална лодка.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *