Млечния път
Евтини самолетни билети

Спирална галактика с двоен диска са открили учените в съзвездие Змиеносец. Новината беше съобщена от Астрофизичния център на Австралийския изследователски институт.

Галактика с „двоен диск“ се смяташе за уникална характеристика на нашата – Млечния път, образувана при сблъсъка му с друга по-малка галактика в далечното минало. Така поне предполагаха астрономите доскоро.

Астрономите вярваха, че „двойният диск“ е уникален за нашата система, а друга подобна на нея не би трябвало да има сред спиралните галактики. „Новото откритие показва, че досегашните предположения са абсолютно погрешни“, заяви изследователят от Австралийският изследователски институт Никълъс Скот.


Млечния път

Както предполагат учените, сблъсъци на галактики са нещо практически постоянно в космоса. Според специалистите от НАСА повече от една четвърт от видимите галактики са преживели вече сблъсък помежду си. Основните последици от тези катаклизми са ускорено формиране на нови звезди. В първите години от формирането на познатата ни Вселена, подобни катастрофи са били по-често явление.

Дълго време учените вярваха, че Млечният път е преживял подобен катаклизъм. Преди две години учените установиха, че са на погрешен път. Те откриха няколко популации звезди, образувани преди 5.7, 1.9 и 1 милиарда години, предполагайки, че са образувани от сблъсъци с друга галактика. Един от продуктите на тези сблъсъци според тяхната теория е образуването на двойния диск на Млечния път.


Тънкият, съдържа повече от 85% от светилата на Млечния път, но по същото време той отстъпва по дебелина на втория около 3 пъти. Астрономите смятаха, че това е така, защото след сблъсъка голяма част от древните звезди е била изхвърлена от галактиката, образувайки разреден междинен слой с дебелина хиляда светлинни години около тънкия диск.

Скот и учените му разклащат тези теории, наблюдавайки близките спирални галактики, които са разположени под такъв ъгъл спрямо нашата, че е възможно да се изследват спокойно дебелината и структурата на техните дискове. Вниманието на астрономите е било привлечено от галактика UGC 10738, разположена в съзвездието Змиеносец, която се намира на около 320 млн. светлинни години от Земята.

Използвайки телескопа VLT, намиращ се в чилийската обсерватория Пранал, те установяват, че тя е със същата двойно дискова структура като нашата. Изследвайки спектъра на отделните звезди в нея, Скот и неговият екип забелязват, че тънкият и дебелия диск са с еднаква структура като на Млечния път. В тънкия диск се намират по-млади звезди, а в дебелия външен диск – по-стари.

По-интересно било, че няма данни тази галактика да се е сблъсквала с друга на по-ранен етап. Това свидетелства в полза на факта, че подобна двойна дискова структура възниква сама по себе си в нормалното развитие на спиралните галактики.

Нашата галактика Млечен път, с нищо не е уникална, а е най-обикновена спирална галактика“, заключават те.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.