Откриха най-старото "бижу" в Евразия
Евтини самолетни билети

Склонността към суетност при човешкия вид датира от най-дълбока древност. Дори в далечните времена, когато нашите прародители са живеели в пещери, и са се обличали в „елегантни архи палта“, са имали висулки и дрънкулки, с които са се окичвали и разкрасявали.

Подобно украшение е открито в пещерата Стайня в Полша. Учените попаднали на древна висулка, изработена от бивна на мамут. Новината за откритието беше публикувана в научното издание Scientific Reports.

При датирането с въглеводороден анализ се оказало, че „бижуто“ е на 41 500 години. До момента това е най-старата декоративна изработка на предмет във вид на украшение, открит на територията на Евразия.


Съвременните хора започват своето заселване в Западна Европа преди около 42 000 години. Най-ранните находки на артефакти от кости на мамут с нанесени върху тях щрихи или геометрични мотиви датират приблизително от същото време. Досега обаче повечето от тези предмети е било трудно да се припишат недвусмислено към бижута, а и възникваха въпроси с точната им датировка.

„Това произведение демонстрира голямото творчество и изключително развитите ръчни умения на членовете на групата Homo sapiens“, казва авторът на изследването Виолета Новачевска от университета във Вроцлав. „Плочата е с дебелина около 3,7 милиметра, което показва невероятна прецизност при нарязване на канали и два пробивни отвора за носенето му.“

Учените предполагат, че модел на нарези, подобни на по-късните декорации, открити в други части на Европа, може да представляват ловни сметки, които отбелязват броя на убитите животни или обозначения, съответстващи на месечния цикъл на Луната или Слънцето.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.