Марс

Учените от Планетарния институт в Тусон, САЩ, съобщиха, че под повърхността на Червената планета, почти сигурно, текат магмени потоци.

Те аргументират своята теория на база открити следи от вулканична дейност на марсианското плато Елизиум, които според изследователите са на не повече от петдесет хиляди години. А това доказва, че под повърхността вероятно има геоактивна дейност.

Досега учените предполагаха, че тектоничните процеси в недрата на планетата са напълно спрени, а ядрото ѝ не е течно. Тези предположения са силно разклатени след последните данни, пристигнали от сеизмографа на платформата Insight. Тя засече няколко поредици силни труса, а сондата Mars Express откри следи от изригвания на не повече от няколко хиляди години.


Професор Дейвид Хорват и екипът му от Планетарния институт достигат до заключения, че в недрата на Марс и до днес съществуват течни потоци от магма. Учените проучвали комплексни снимки и данни на Елизийската равнина, получени от сондата MRO и камерите на Mars Odyssey, когато вниманието им било привлечено от няколко тъмни петна и линии с големина на голям земен град.

Марс

Изследвайки минералния състав на тези тъмни петна, Хорват и колегите му установяват, че са се образували в резултат на вулканични експлозии. При тях лавата е изхвърлена под голямо налягане от тесни пукнатини в кората на Марс. Според Дейвид Хорват това вероятно е станало след съприкосновение на замръзнала вода с течна лава.

Голямата изненада обаче идва след определянето възрастта на тези отлагания. Оказва се, че на територията на Елизийската равнина няма големи и средни по големина кратери с размер над 10 метра. Това според вулканологията предполага, че изхвърлянето на лава е станало преди по-малко от петдесет хиляди години.

Откритието доказва, че във вътрешността на Марс продължава да има високи нива геоложка активност. В този случай потенциални следи от марсиански живот трябва да се търсят в близост до вулкани и вулканични огнища, където микроби и други организми биха имали отлични условия за развитие – достъп до течна вода, топлина, енергия. Изследванията продължават.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.