Китай

Китай е една от нaй-забележителните страни в света. Китайската цивилизация е от първите и най-стари на планетата, която не спира да удивлява останалия свят както със своя технологичен напредък, така и със странните си традиции, обичаи, навици и вкусове.

Ако ви се случи да пътувате до Китайската Народна Република, е хубаво да знаете за някои от тях. Ще е полезно за вас, за да не гледате втрещено и в неведение, попадайки в неудобна и непонятна за вас ситуация.

Например, ако имате светла кожа на лицето, която е буквално с болнав вид – бледо бяло, ще бъдете приет или за много красив(а), или за много богат(а), или… ще ви сметнат за знаменитост във вашата си държава. Поне така съдят по външния вид китайците.


Китай

Да си блед като мъртвец е много модерно и се счита за суперсексапилно, затова и всички китайски знаменитости се стремят да поддържат външния си вид по тези норми. Обичаят датира от древни времена.

В горещите дни можете да срещнете по улиците жени и мъже с предпазни маски – наречени фейскини, които да скриват лицата им от нежеланите слънчеви лъчи. Така маскирани повечето приличат на плашила, но какво ли не е готов да направи един китаец в името на красотата.

Ако влезете в обществена тоалетна и видите плоскоекранни телевизори, не се учудвайте! Китайските градски тоалетни може да не изглеждат като стандартните, но са оборудвани с най-съвременните телевизори. Причината е неизвестна, но е ясно че традицията датира от модерната епоха на Китай. Може би са свикнали да бъдат заобиколени от технологии навсякъде!? Или се придържат към някой модерен комунистически лозунг, който останалия свят още не е успял да разбере.

Да се оригнеш или да храчиш на публично място в познатия ни европейски свят се смята за некултурно и меко казано гнусно. Не така стоят нещата обаче в Китай. Там плюенето и оригването на обществени места се смята за абсолютно нормално, а подобни действия се приемат с одобрение, считайки ги за признак на любезност!? Няма обяснение защо е така, но явно е вярно! В последно време на много публични места, китайските власти са започнали да слагат табели: Без плюене! Забраната по своята същност само потвърждава за често срещано явление…


Ако сте китаец и вашите близки и роднини ви притискат да се задомявате, можете спокойно да ги „успите“, като си платите за гадже под наем. Е, лъжата може и да лъсне рано или късно, но е все някакво временно решение на проблема. Тази услуга в познатия ни свят може да е нелегална и криминализирана, но за китайците е вид социална дейност, с идеята да се успокоят роднините. Държавата и правителството нямат нищо против, дори поощряват „предприемачите“ в тази област.

Китайците са пословични с точността си. Толкова точни, че ако сте в бар, ресторант или дискотека, никога не давайте бакшиш! Така само ще обидите тези, които ви обслужват, а и може да ви сметнат за луд и да ви изхвърлят от заведението. Даването на бакшиши в Китай, се счита за много неуместно и грозно.

Ако пък се издъните пред властите и сте богаташ, можете да се възползвате от закона „Джин Жу“, като си платите на някой „доброволец“ да излежи присъдата вместо вас. Това не е шега, а реална практика.

Не се заблуждавайте обаче, че за всеки вид престъпление можете да се отървете така „леко!“. Китай е държавата, в които се изпълняват най-много и безкомпромисно смъртни наказания на глава от населението. Практиката „друг да изтърпи наказанието вместо вас“ се отнася за по-леки провинения. За по-сериозните – затворът е гарантиран. А в по-тежите случаи – стадион, където ще бъдете разстрелян в присъствието на публика, а роднините ви ще платят цената на използваните за тази цел куршуми.

Китай

Ако случайно сте решили да се преместите да живеете в азиатската държава, закупувайки си ново жилище, е хубаво да сте наясно с някои дребни подробности, в случай че останете изненадани след заплащането. Новите домове в Китай се продават… без прозорци. Купувате си жилище, но като новодомец на вас се пада „честта“ да си сложите прозорците! Невероятно, но факт!

Ако пък обичате плодовете и си купите круши – не ги разрязвайте пред китаец! Направете това насаме или на скрито място. Крушата в Китай е символ на приятелството и се смята за грубо и дори враждебно да я режете пред китайци!

В китайските бани няма душове и вани – стряскащо е, но се свиква. Водата просто си тече направо на пода. И още нещо, свързано с водата. Не се учудвайте, ако в изключително горещи дни видите китайци да пият гореща вода. Те го правят целогодишно, а много рядко консумират студена вода. Това е така, защото в Китай вярват, че горещата вода има лечебни свойства.

Не се стряскайте, ако ви предложат или срещнете в някое меню… диетична вода. На пръв поглед по вкус разлика с обикновената вода няма, но за китайците не е така. Така че, ако сте си въобразявал, че водата сама по себе си е здравословна – явно сте грешили!

Разгледай и Пътеводител на непознатия Китай (част 2)
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.