Китай

Как ви се струва да си купите месо, опаковано в голям пакет, като шоколад или бонбони. Така се предлага сушеното телешко месо в цял Китай. В една и съща опаковка се предлагат шоколадови десерти и батерии. Дали е някаква маркетингова стратегия – не се знае, но напомня за годините през социализма.

Често срещана практика е китайците да си дремват след обяд. Китайските власти и работодатели насърчават работниците да си вземат следобедна дрямка, където си поискат, дори на публични места. Представяте ли си това ако се случи в познатия ни западен свят – работниците да се изпънат за следобеден сън!?

Китайците предпочитат да посрещат гостите си навън. Така им излиза много по-евтино. Вечерите може да видите колко претъпкани са китайските ресторанти. Хем икономисват средства, хем и не чистят след тях. Истината е, че да заведеш гост на ресторант е много по-евтин вариант, отколкото ако си пазариш за вкъщи от някой магазин.


Китай

Искате ли да инвестирате успешно в Китай? Решили сте да захванете свой собствен бизнес. Можете да го направите във всяка една област, но най-сигурната е инвестицията в отглеждането на… хлебарки!? Китайците правят това в кошери и пити, също като пчелите. Тези насекоми после се използват в медицината, а бизнесът с тях е апетитна ниша.

Ако видите хора да шофират или да се разхождат по пижами из улиците, не се плашете! Това не са сомнамбули, а нормални китайци. Ходенето по пижами е обичайна гледка, а вашата зяпнала уста ще ви издаде, че сте чужденец, дори и да приличахте на китаец.

Ако срещнете полицай с гъска до себе си – не се удивлявайте! Китайските власти използват тези птици вместо немски овчарки. Те са убедени, че гъските имат невероятно зрение и нюх, а агресивният им характер е от полза. Явно върши работа, щом практиката е повсеместна в цял Китай.

Отивайки до вендинг машина за кафе или друга напитка, огледайте внимателно, а ако има указания на език, който разбирате прочетете. Да не си пуснете жив рак в найлонова торба, вместо напитка… Често срещана практика е вендинг машини инсталирани на публични места да предлагат живи раци. Те се съхраняват при температура от 5 градуса. Представете си това ако се случи в някоя западна държава, какъв вой ще наддадат зоозащитниците!?


Но за сметка на това пък, можете да си закупите консервиран чист въздух с няколко аромата. Прави се в контекста на замърсяването на атмосферата в страната. Тук еколозите може да са спокойни – има идея, има надежда!

Случи ли ви се да присъствате на военен парад, не пропускайте такова събитие. След мъжката част идва ред на женската. Китайските жени-войници се славят като най-красивите и грациозни в целия свят. Уникална гледка е да видиш хиляди сексапилни дами във военни униформи да набиват „заголен крак.“

Ако пък случайно след парада някоя от тези красавици „ви върже“ и успеете да я изведете на вечеря, в заведението можете спокойно да се провикнете към сервитьора, като „бесен селянин“, а това няма да ви се пише за черна точка.

Пушач ли сте? Пушете на воля! Пушенето е разрешено в сградите, асансьорите… навсякъде, където ви душа иска.

Китай

Ходенето по малка нужда на обществено място е оправдано, щом се налага. Никой няма против публичното уриниране. Не бъркайте малката с голямата! Полицаите им имат правомощията на познатата на някои милиция от соца. Ще ви спукат от бой, а глобите са умопомрачителни…

Обичате купоните, шумните забавления – няма проблем! В жилищните сгради можете да вдигате шум, колкото си искате. Китайците по рождение „са ваксинирани“ срещу шума. Същото е, ако имате и домашен любимец. Колкото и да лае, това няма да притесни никого, дори да е 24 часа в денонощието.

Можете да потупвате малките деца по главите и да казвате на родителите им колко са сладки. Спокойно! Никой няма да ви набеди, че сте педофил… За разлика от западняците. Китайците все още не се стряскат, когато някой чужд човек приближи детето им. Това обаче не бива да заблуждава педофилите!!! В Китай и не си помисляйте! Отивате моментално за дълги години в затвора, ако преди това не се озовете на стадиона.

Китайските пешеходни пътеки са по-скоро художествено произведение върху асфалта. Преди да пресечете, се убедете, че няма кола в близост. Вероятността да ви прегази е точно толкова голяма, колкото ако пресичате, на който и да е необозначен участък на пътя. Така че бъдете внимателни!


Колкото и странни да ви изглеждат китайците с някои свои привички, те са много любезни, разговорчиви и отзивчиви хора. Бързо ще свикнете с тях и ще възприемете техните обичаи, особено ако сте решили да останете да живеете там.

В Китай има хиляди древни паметници на културата, от които дъхът ви може да спре. Тази хилядолетна цивилизация е една от най-древните в света. Така че, ако обичате да пътувате, авантюрите и силните усещания, е хубаво да посетите тази страна.

Хубаво е да знаете тези странности за китайците и да се придържате към тях, за да не ви сметнат за „изтърван от гората“ или „варварин“. А няма начин да не се сблъскате с някой от изброените по-горе особености. Няма да се чувствате комфортно, ако предизвикате всеобщо негодувание заради това, че сте нарушили някое от тези правила.

Или както е написал Алеко Константинов: „Не се чудете! Свят, като цвят! Разни хора, разни идеали!“

Разгледай и Пътеводител на непознатия Китай (част 1)
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *