коронавирус

Служителите на катедрата по биофизика на Московския държавен университет заедно с колеги от Федералния изследователски център за фундаментална и транслационна медицина Новосибирск и Федералния научен и клиничен център на FMBA (Москва) са правили истинско откритие и пробив в медицината.

За това откритие учените са направили официално изявление в руската преса, както и в списание Viruses. Засега всичко е на етап лабораторни експерименти, но перспективите са много примамливи.

Руските изследователи отдавна се занимават с фотодинамично инактивиране на патогени, по-специално вируса на птичия грип и ключови болнични щамове на бактерии, устойчиви на антибиотици: Pseudomonas, Klebsiella, Acinetobacter.

Мъжете и науката

„Логично беше да опитаме този метод и срещу коронавируса“, се казва в изявлението. Използвайки молекулярно моделиране, учените сравняват способността на различни катионни фотосенсибилизатори да се свързват с шиповите протеини на SARS-CoV, MERS-CoV и SARS-CoV-2.

Оказало се, че най-добрият вариант е октакис (холинил) фталоцианин цинк. Към тях се прилепват положително заредени молекули на фотосенсибилизатора. Синглетният кислород не само унищожава шиповия протеин, но и успява да достигне вирусната мембрана и да я повреди.


Учените са провели серия от експерименти във водна среда, която е съдържала 100 хиляди вириони на милилитър. Към суспензията са добавили фотосенсибилизатор, осветен с червени светодиоди, и резултатът, който постигнали е, че вирусните частици напълно загубили способността си да инфектират животински клетки и да се размножават.

„Светеха с интензитет от 10-15 миливата на квадратен сантиметър, концентрацията на фотосенсибилизатора във вода е само един до пет микромола на литър. Това е много малко и изобщо не е опасно за хората“, обяви водещият изследовател доктор на биологичните науки М. Г. Страховская.

Доктор Страховская е убедена: „С този метод можете да стерилизирате медицински инструменти и устройства, да дезинфекцирате водни басейни или да използвате в рециркулатори на въздуха – това със сигурност ще помогне в борбата срещу пандемията“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.