© Мустак
  • НАЧАЛО
  • Любопитно
    • Наука
    • Факти
    • Шоубизнес
  • Животът
    • Здраве
    • Дом
    • Във форма
    • Стил
    • От първо лице
  • Ти и тя
    • Горещо
    • Лично
  • Свободно
    • Кино/ТВ
    • Книги
    • Музика
    • Спорт
    • Fun
  • Man’s world
    • Мото
    • Техно
  • Хумор
    ХуморShow More
    Най-безумното атлетическо шоу на Земята
    26.10.2023
    футболисти
    Кой е най-слабият футболен отбор на света?
    24.10.2023
    Бай Тошо
    Из “Бай Тошо” от Иво Сиромахов
    22.05.2023
    остаряваш
    8 признака, че остаряваш
    06.04.2023
    Как да оцелееш, ако имаш комшии идиоти?
    Как да оцелееш, ако имаш комшии идиоти?
    08.04.2022
  • Игра


© Мустак© Мустак
Търси
  • НАЧАЛО
  • Любопитно
  • Животът
  • Ти и тя
  • Свободно
  • Man’s world
  • Хумор
  • Игра
© "Меломан БГ" ЕООД
ЛюбопитноНаука

Родни учени за първи път изследваха бирата у нас

Мустак
Мустак 27.08.2019
Сподели във:
бирата

За първи път екип от български учени проведе проучване за съдържанието на ксантохумол на произвеждани в страната бири. Изследването показва, че съдържанието на ксантохумол в българското пиво като усреднена стойност е 44 мкграм/литър пиво. Резултатите са много близки до стойностите, получени при сходни изследвания в Чехия и други европейски страни. Ръководител на българското изследване е д-р Сергей Иванов.

В хмела ксантохумолът присъства в изключително високи концентрации – в зависимост от сорта от 0.1 до 1% от свежото тегло. По света той се използва почти единствено за производство на бира и така това растение се явява основния достъпен за човека източник на ксантохумол. Принадлежи към семейството на флавоноидите – растителни метаболити със силно антиоксидантно действие. Експертите посочват, че в пивото се откриват над 100 съединения, произхождащи от хмела, включително ксантохумол и много полифеноли.

През последните години редица изследвания в Чехия, Германия, САЩ, Китай и др. страни показват, че ксантохумолът притежава уникални биологични характеристики. Той е инхибитор на хроничните възпалителни процеси, водещи до активация на процеса, при който се образуват раковите клетки.

„Ксантохумолът има профилактично действие, активира обезвреждането на токсини и проявява директна антивирусна, антибактериална и антиоксидантна активност. Подпомага превенцията на затлъстяването и диабета, намалява натрупването на мазнини и поемането на вода от мастните клетки“, коментира д-р Сергей Иванов при представянето на изследването на Х-та конференция на Българското дружество по хранене и диететика.

В българското проучване за ксантохумола са използвани 8 популярни български марки пиво, закупени директно от търговската мрежа. Съдържанието на ксантохумола е измерено чрез течна хромотография с MS/MS (мас-спектроскопия) детекция. Допълнително са идентифицирани и измерени още 3 негови производни метаболита – изоксантохумол, 6- и 8- пренилнарингенин (Prenylnaringenin).

Резултатите за количеството на ксантохумола в различните марки бира у нас силно варират от 4 до 200 мкграм ксантохумол/литър пиво, като при 50% от пробите съдържанието на ксантохумол се движи в границите от 21 до 45 мкграм/литър.

„Интересно е високото сумарно съдържание на ксантохумола и неговите 3 метаболита, което е средно 262 мкграм/литър. Причината е, че в пивото под действието на микроорганизмите се натрупват основно съединения, произхождащи от ксантохумола. Изключително голяма разлика се наблюдава между отделните марки бира, понякога до 40 пъти. Този факт показва, че резултатите за нивата на ксантохумола и неговите метаболити варират според вида хмел и използвания технологичен режим, с който е произведено пивото“, разказва д-р Сергей Иванов.

Получените данни от българското изследване за съдържанието на ксантохумол в бирата са сравнени с аналогични, проведени в други европейски държави. Резултатите са близки, включително установените значителни вариации между отделните търговски марки. Така например измерените в Чехия данни за 8 популярни местни марки бира показват, че усреднената стойност на ксантохумола е 44 мкграм/литър пиво, като заедно с трите допълнително изследвани метаболита полученото сумарно количество е аналогично на българските резултати. При 50% от пробите в Чехия съдържанието на ксантохумол е в диапазона 16 – 34 мкграм/литър пиво.

Направените научни изследвания и анализи върху ксантохумола в бирата в България и в редица други страни очертават интересни перспективи за бъдещето развитие на пивото като натурална напитка. Явно налице е възможност чрез селекция и подбор на правилни сортове хмел, оптимизирани технологии за неговата преработка и влагане в пивото да се повиши съдържанието на ксантохумол и производните му в крайния продукт. Имайки предвид многобройните полезни биологични активности на тези съединения, това би довело до здравни ползи за консуматорите на пенливата напитка.

Мустак
Мустак

© Мустак е мъжката зона, която диктува правилата и дава думата на силния пол. Това е мястото на джентълмените от XXI век. Те спортуват, флиртуват, забавляват се… живеят на пълни обороти. Те шофират, обичат, печелят и губят! Те са съпрузи, бащи и приятели!


Коментари

Свързани: бира, наука, учени
Мустак 05.09.2020 27.08.2019
Предишна жените Какво искат жените на почивка?
Следваща пържена храна Обичаш пържена храна? Помисли си пак…
Коментирай

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ ДНЕС

мастурбация
Вредна ли е честата мастурбация?
Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?
Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?
Лаптоп или компютър да изберем?
Лаптоп или компютър да изберем?

СТАНИ АВТОР

Стани автор в Мустак

НАЙ-НОВИТЕ

Луната

Япония планира да стъпи на Луната през януари

футболисти

UEFA EURO 2024™ в ефира на Нова ТВ и БНТ

сауната

Какви са ползите от сауната?

ПОСЛЕДВАЙ НИ

Facebook Like
Twitter Follow
Instagram Follow

ВРЕМЕТО

loader-image
София
temperature icon 19°C
Humidity 26 %
loader-image
Варна
temperature icon 18°C
Humidity 63 %
loader-image
Пловдив
temperature icon 8°C
Humidity 87 %
loader-image
Бургас
temperature icon 19°C
Humidity 72 %

НЕ ПРОПУСКАЙ

Луната
ЛюбопитноНаука

Япония планира да стъпи на Луната през януари

Виктор Любомиров 01.12.2023
Луната
ЛюбопитноНаука

НАСА: Скоро ще живеем на Луната

Тихомир Милков 28.11.2023
Марс
ЛюбопитноНаука

Къде изчезна Марс?

Ростислава Караджова 22.11.2023
Генетици връщат мамутите на Земята
ЛюбопитноНаука

Генетици връщат мамутите на Земята

Тихомир Милков 20.11.2023
супервулкан
ЛюбопитноНаука

Възможен сценарии: супервулкан слага край на живота на Земята

Василена Гатева 17.11.2023
5 места, на които мъжете не са добре дошли
ЛюбопитноФакти

5 места, на които мъжете не са добре дошли

Рада Манчева 13.11.2023
© Мустак

© Мустак е мъжката зона, която диктува правилата и дава думата на силния пол. Това е мястото на джентълмените от XXI век. Те спортуват, флиртуват, забавляват се… живеят на пълни обороти. Те шофират, обичат, печелят и губят! Те са съпрузи, бащи и приятели!


Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

  • 10te.bg
  • Vkusi.me
  • Meloman.bg
  • Huligankata.bg

© “Меломан БГ” ЕООД            

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?