Някъде там

За любителите на силните усещания и приключения, които нямат възможности да си позволят пътуване в открития Космос, има алтернативно решение. То беше обявено от директора по дигитално развитие към руската държавна космическа агенция Роскосмос – Константин Шадрин.

Става въпрос за виртуален космически и планетарен туризъм. Желаещите са много, но не на всеки е по-джоба да си позволи екскурзия за 250 000 долара в Космоса.

„Роскосмос предприе действия за предоставяне на желаещите възможности за космическо пътуване в специални тренажори, използвайки каски за виртуална реалност, свързани към космическата платформа ATLAS VR”, съобщи Константин Шадрин за пресата.


Според директора на виртуалния отдел това е интересна насока за желаещите да използват услугите на Роскосмос, наслаждавайки се на едно „почти реално пътуване“ из Космоса и цялата планета.

Платформата използва данните от сателитите, които наблюдават цялата планета както отвън, така и отвътре. Туристите ще могат да заявят местата, които искат да посетят и посредством комплексно устройство за виртуална реалност RK – TSIFA (индустриалния IT интегратор на Роскосмос), да пътуват до желаната дестинация.

Къде освен на Земята вали сняг?

Идеята е стартирала още миналата година, когато руската космическа агенция е изготвила първите тренажори Роскосмос – XR1. Астроинженерите са тествали скафандри за виртуално наблюдение на Земята и Космоса като по време на астрономически полет.

От тази година се разработва новата комплексна система за виртуални космически екскурзии (Роскосмос – XR2). Работното име на прототипа на предпроизводствената партида от комплекти устройства Sokol-1.

Така всеки авантюрист ще има възможност да изживее невероятни мигове в космическото пространство на цени, далеч по-ниски от тези на реален полет. А усещането и гледката няма да са с нищо по-различни от истинските.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.