Снимка: Turkish Space Agency TUA

Турция е обхваната от „космическа треска“, която е на път да се нареди до световните космически сили.

Това стана ясно от изявление на ръководителя на Турската национална космическа агенция – Сердар Хусеин Йълдъръм, според когото Русия ще изгражда модерен турски космодрум, а и не само… Руски специалисти, ще проектират и ракетни двигатели за турски космически кораби.

„Руснаците имат богат опит по въпроса с изграждането както на стартови площадки, така и на самите космодруми и космически технологии“, заяви Йълдъръм по време на конференцията GLEX.


Шефът на Турската космическа агенция пояснява, че тяхната страна е получила информация от Центъра за експлоатация на наземни съоръжения за космическа инфраструктура (ЦЕНКИ). Конкретната работа по строителството и оборудването ще започне след една година. Дотогава турските власти ще трябва да вземат решение за мястото на космодрума.

Към настоящия момент Руската федерация и Турската република, подготвят междуправителствено споразумение за космическото пространство. Според Йълдъръм Русия вече е представила своята версия на документа и различни турски организации и ведомства го обмислят. Той трябва да бъде подписан до края на 2021 г.

Вратата към космическата индустрия е свързана с множество други портали на икономически и научно-технически просперитет. А пред пристъпилия прага се отварят безброй нови възможности
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.