Руски океанолози са открили митологичния Кракен

Кракен

Съществува ли прочутото чудовище от митологията Кракен!? Оказва се, че това не са гигантски октоподи, които в редица фантастични разкази и филми потапят корабите със своите огромни пипала, а… огромни калмари обитаващи дълбоките води на Антарктика и северните морета.

Учените от катедрата по океанология към Руската академия на науките са се натъкнали на огромните главоноги по време на своите изследвания в тези райони.

Изследователят доктор на географските науки Алексей Соков твърди, че гигантските калмари се откриват на дълбочина повече от 2 км.

„Трябва да кажа, че това са много слабо проучени същества. Те живеят в антарктическите води и в северните морета. Наричаме ги антарктически калмари или просто гигантски калмари. Дълбочината, която местообитават варира от 200 до 2000 м, а в някои случаи сме ги засичали и на 4000 м“, казва ученият.

Соков подчертава, че кракените много рядко изплават на повърхността, както и напомня, че две години японски изследователи са прекарали в преследване на тези редки дълбоководни същества.

Кракен е морско чудовище, за първи път описано в исландските митове, където обвива с пипала корабите и ги потапя в морските дълбини. Той се появява и като герой във филми като „Карибски пирати“ с Джони Деп.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *