Бебешки военен парад
Снимки: ТАСС
Евтини самолетни билети

Русия се готви за бебешки парад по случай победата над фашистка Германия. На 10 юни деца от 5 до 7 годишна възраст във военни униформи ще преминат в тържествен марш по площада в гр. Лихославл, област Твер. Това са обявили от административното управление на областта в своя официален сайт.

Преди дни на Червения площад в Москва се проведе годишният военен парад на победата. Участие в него взеха над 12000 хиляди души и военна техника от всички родове войски. Той се организира от далечната 1941 г., когато СССР е бил във война с нацистка Германия, а немските войски са били на прага на столицата Москва.

Оттогава досега парадът се провежда всяка година, независимо от обстановката, като сегашната епидемиологична, в която се намират държавите по света. Антиковид организация обаче е предвидена за малчуганите, които ще набиват крак на 10 юни, макар от административното управление на областта да са убедени, че дотогава кризисното положение ще бъде овладяно.


„Може да бъдем критикувани за тези си единствени по рода в световен мащаб начинания, но ние преследваме целите от които се нуждаем, от които се нуждае Русия. А те са патриотизъм при отглеждането и възпитанието на нашите деца“, заявява Татяна Сисоева, ръководител на образователния отдел на област Лихославл, пред вестник „Комерсант“.

Очаквано психолозите скочиха масово срещу традицията да се провеждат ежегодни „Бебешки военни паради“. Това не е добре за психологическото възпитание на децата, защото се приучават на милитаризъм, а войната в техните очи се романтизира, мотивират се те. Някои от тях отправиха запитване към организаторите на бебешките военни манифестации „Защо съвременните деца са във военни униформи и срещу кого смятат че ще се бият?“.

Бебешки военен парад

Правозащитниците също не са съгласни с подобен род начинания. Олга Парамонова, ръководител на организацията „Войнишки майки“ в Петербург, заяви пред местната преса, че това не е патриотизъм, а по-скоро поражда обратни чувства в децата.

Въпреки протестите на мнозина и несъгласието на някои институции, детски паради се провеждат в Русия още от 2014 г. Костюмирани военни демонстрации с деца се организират всяка година в различни части на страната. През 2019 г. служители на „Росгвардия“ дори бяха домакини на традиционния бебешки военен парад в детска градина номер 24 – Севастопол.

А през 2020 г. в дагестанско начално училище се проведе „боен марш“ на деца във военни униформи по случай Деня на победата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.