Космос

Учени от международната група за изследване на тъмната енергия в Космоса са съставили единствената по рода си карта за разпространението на тъмната материя във Вселената. Новината беше съобщена в официалния уебсайт на University College – Лондон (UCL) .

Тъмната материя запълва по-голямата част от Космоса. Тя може да бъде откривана чрез гравитационното влияние, а не чрез пряко наблюдение. Смята се, че Вселената се състои само от 5% обикновена материя, останалото е тъмна енергия, която е още непозната за учените.

Екип, ръководен от изследователи от Лондонския университет, e съставил нова карта на тъмната материя, използвайки техники на изкуствен интелект, за да анализират изображенията на над 100 млн. галактики.


Земята

Подчертава се, че „покрива една четвърт от небето в Южното полукълбо“. „По- голямата част от материята в познатия ни Космос и Вселена е тъмна. Чудно е да видиш тези огромни, скрити структури в голяма част от нощното небе“, казва единият от ръководителите на екипа Найл Джефри.

Той е на мнение, че наблюдението и изследването на тези структури в космически мащаб ще помогнат да се намерят отговори на основни въпроси относно възникването на Вселената.

Снимките на нощното небе са направени с помощта на една от най-мощните цифрови камери в света – астрономическа камера с резолюция 570 мегапиксела. Тя е инсталирана на телескопа на Американската обсерватория Cerro Tololo в Чили.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.